Princeza Karađorđević pretila štrajkom glađu zbog vladinih mera štednje

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova žena Katarina uputili su oštar protest zbog smanjenja budžeta za Beli dvor, a princeza je čak pretila da će gladovati ispred Vlade Srbije.
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova žena Katarina uputili su oštar protest zbog smanjenja budžeta za Beli dvor, a princeza je čak pretila da će gladovati ispred Vlade Srbije.

Kako je projektovano budžetom za 2015, Karađorđevići će naredne godine dobiti 34 miliona dinara, što je oko šest miliona manje nego u 2014. Količina novca za održavanje Belog dvora se inače zbog vladinih mera štednje godinama smanjivala, a u vreme Koštunice je iznosila i više od 100 miliona dinara godišnje.

Kraljevsko nezadovoljstvo najviše u javnost iznosi princeza Katarina. Ona i prestolonaslednik su najpre uputili zvaničan protest vrhu države zbog štednje, ali pošto se niko nije obazirao, princeza je zapretila radikalnijim merama, odnosno štrajkom glađu, saznaje "Informer". Iz dvora međutim poriču da je bilo ko hteo da štrajkuje, ali potvrđuju da im je dodeljeni novac nedovoljan za održavanje Belog dvora, kao i brojnih umetnina koje se tamo čuvaju.

"Ako je 2005. godine procena bila da je samo za održavanje dvora potrebno milion evra godišnje, a država sada izdvaja jedva trećinu tog novca, onda je pitanje kuda to vodi. Sve što se tamo renovira prestolonaslednik plaća lično. Zato je kraljevska porodica i tražila da im se vrati imovina", priča Čedomir Antić, član Krunskog saveta.

Sa druge strane, članica skupštinskog odbora za kulturu Aleksandra Jerkov smatra da su žalbe Karađorđevića vrlo neumesne.

"Oni su poslednji koji mogu da se bune. Srbija nije monarhija pa je malo čudno ponašanje Karađorđevića. Vraćene su im mnoge privilegije. U vremenima kada narod Srbije živi veoma teško svi treba da budemo solidarni. I tih 34 miliona dinara je sasvim dovoljno novca za održavanja dvora", kaže ona.

Karađorđevići su inače u februaru ove godine uputili zahtev za povraćaj pokretne i nepokretne imovine u Srbiji, između ostalog i Belog dvora.

  • МАРИКА МАРИКА

    26.12.2014 18:55
    Статус Карађорђевића
    Статус чланова породице Карађорђевић је потпуно нерегулисан хрешком државе, а то они користе да муљају представљајући се као будући монарси, наследници круне , оснивају фондације, праве разне иступе малте не као да су стварно део система државе. Потребно је да се прво види и тачно утврди јесу ли они грађани Србије или Енглеске, чије се држављанство не губи прихватањем другог. Путовања по свету на трошак спонзора и вести са тих путовања и садашње кукање је јесноставно срамота. Коначно када је дошао у Србију писало се да је успешни бизнисмен, а сзпруга му пореклом из једне од најбогатијих грчких породица. И шта сад, где су паре тих успешних људи када би да штрајкују глађу. Дакле то су људи са презименом познатих Срба, али без сопственог идентитета и не заслужују пажњу јавности.
  • 25.12.2014 11:22
    kakva je ovo bolestina
    Pominju koliko se davalo para od Kostunice...A zasto se bacaju tolike pare uopste, kakav dvor kad nema vise kralja i kraljevine?? Koje nevidjene podmuklosti i drskosti.

    A trebalo bi sve pare od nazovi dvora da se koriste za spas drzave a paraziti da dobiju koliko im treba da prezive i kraj...kakva princeza i naslednik kad su baba i deda...bolestan razum mnogih vladara...
  • 24.12.2014 12:23
    Jadnici
    Jeste 28 000 evra (to im je valjda jedva za rezije) je problem dati kraljevskoj porodici, a koliko para ide na duplu skupstinu/palament AP u drzavi?!
    Koji ce nam to?
    Stotine, verovatno i 1000e parazita na grbaci koji sta rade??
    A tek ovaj bljuc separatisticki komentar.....
    Pa da, treba nam jos jedna mini derzavica na Balkanu, vidimo kako su super prosle sve prcije novonastale raspadom YU.....
    Zasluzujemo i gore - jer kakav narod, takva i vlast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kokanović: Protest za sada ostaje u 19 sati

Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović izjavio je da protest ekoloških udruženja ispred Skupštine Srbije ostaje zakazan za 19 sati, kao i da oni ostaju u Pionirskom parku do tada.