Lončar: Zojin zakon u januaru u skupštini

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će se "Zojin zakon" naći u skupštinskoj proceduri u januaru. Do tada, pacijenti će biti zbrinuti kroz Fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda, koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će se "Zojin zakon", koji se odnosi na lečenje dece obolele od retkih bolesti, naći u skupštinskoj proceduri u januaru.

"Dok ne stupi na snagu, svi pacijenti čija stanja bi bila tretirana "Zojinim zakonom" biće zbrinuti kroz Fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda, koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji", rekao je Lončar za Danas.

Podsetimo da je javnost neprijatno iznenadila odluka većine poslanika u Skupštini Srbije prethodne nedelje da ne glasaju za stavljanje "Zojinog zakona" na dnevni red zasedanja.

Suština "Zojinog zakona" je pravo na dijagnozu. Lekari bi bili u obavezi da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu, o trošku države. Država bi takođe plaćala lečenje van granica naše zemlje, kada se dijagnoza uspostavi.

Incirali su ga roditelji osmogodišnje Zoje Mirosavljević, koja je preminula od Batenove bolesti. Predlog da se ovaj zakon nađe pred poslanicima predao je predsednik Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije Dušan Milisavljević (DS), koji naglašava da ovo nije politički zakon.

  • Grazdanin Pokorni

    25.12.2014 08:51
    Lepo
    Iako se ne zna da li ce partijski poslusnici u januaru da izglasaju Zakon, ne mogu da se otmem utisku da je ovo (u moru losih vesti) nesto me izistinski obradovalo.

    Zbog dece i njihovih osmeha !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija