Srećan Božić!

Crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.

Hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.

Božić danas obeležavaju Rimokatolička, protestantska i anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile gregorijanski kalendar. Zajedno sa Uskrsom i Duhovima, Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.

Božićno slavlje traje nekoliko dana - kod rimokatolika sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara. Simboli Božića kod rimokatolika su jasle, u kojima je Hrist rođen, jelka kao večno zeleno drvo i adventni venac.

Kićenje božićnog drveta je star običaj, ali nije bio raširen sve do sredine 19. veka, kada se širi uglavnom pod uticajem nemačke tradicije. Sada je prihvaćeno u celom svetu. Za Božić se u crkvama postave jasle, sa scenografijom koja treba da dočara ambijent staje i skromne uslove u kojima je Hrist rođen, što potiče iz 13. veka. Venac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene sveće, zbog četiri nedelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.

Nadbiskup Hočevar služio ponoćku u crkvi Svetog Antuna

Papa Franja je u misi na Badnje veče pozvao vernike na veću empatiju prema porodici i prijateljima koji imaju probleme. On je takođe dodao da je svetu potrebno više nežnosti i topline.

U crkvi Svetog Antuna u Beogradu održana je misa koju je služio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Pored velikog broja vernika, misi je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici države, diplomatskog kora i verskih zajednica. "Život je svetinja kojom niko nema pravo da trguje - ni nacionalne, ni međunarodne intstitucije", istakao je u božićnoj poruci beogradski nadbiskup.

Budući da se u Novom zavetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija. Božić je počeo da se slavi u Rimu, prema mnogim izvorima, na dan kada se prethodno slavilo rođenje paganskog boga sunca, Sola.

Jerusalimska patrijaršija, ruska, srpska, makedonska, gruzijska i ukrajinska crkva se drže starog, julijanskog kalendara, pa Božić obeležavaju 7. januara.

  • 25.12.2014 20:42
    @Anonimus u 14:59
    Ti si samo 100% budala.
    Slavi Božić kada hoćeš i pusti druge da ga slave kada hoće.
    Da zaista danas proslavljaš Božić, ne bi ti takve gluposti padale na pamet.
    Inače srećan ti Božić!
  • 25.12.2014 13:59
    Sretan Bozic
    Ja sam 100% Srbin i moj Bozic je danas ako zivimo po Gregorijanskom kalendaru a to je cinjenica zasto slavimo verski praznik po drugom ?
  • 25.12.2014 10:48
    Danas je praznik hrišćana.
    Sretan Božić. Mir božiji. Hristos se rodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija