DRI: Nepravilna svaka druga javna nabavka

Državna revizorska institucija danas je objavila da je kontrolom poslovanja budžetskih korisnika u 2013. godini utvrdila nepravilnosti u popisu imovine i obaveza u vrednosti 16 milijardi dinara, u isplati zarada i drugih naknada u iznosu od 1,2 milijarde, kao i u svakoj drugoj proveravanoj javnoj nabavci.

Državna revizorska institucija danas je objavila da je kontrolom poslovanja budžetskih korisnika u 2013. godini utvrdila nepravilnosti u popisu imovine i obaveza u vrednosti 16 milijardi dinara, u isplati zarada i drugih naknada u iznosu od 1,2 milijarde, kao i u svakoj drugoj proveravanoj javnoj nabavci.

U 2014. godini DRI je uradila 134 revizije koje su obuhvatile 20 direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, 76 lokalnih samouprava, 13 organizacija obaveznog socijalnog osiguranja i 21 javno preduzeće. Urađene su i revizije poslovanja Narodne banke Srbije, javnog duga Srbije, Državne lutrije Srbije i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović je rekao da je zbog utvrđenih nepravilnosti podneto 111 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 13 prijava za privredni prestup i 15 krivičnih prijava. Sretenović nije navodio imena odgovornih lica protiv kojih su podnete krivične prijave, ali je istakao da se tri prijave odnose na lica koja su nezakonito uplaćivala novac na svoje račune, dok je jedna prijava zbog pronevere državnih sredstava.

Državni revizori su, kako je objasnio, kontrolsiali javne nabavke u iznosu 16,5 milijardi dinara, a nepravilnosti su utvrđene u nabavkama vrednosti 7,6 milijardi dinara. Bez sprovedenog postupka zaključeni su ugovori o javnim nabavkama vrednosti 2,8 milijardi, mimo godišnjeg plana nabavljene su robe i usluge u iznosu 1,2 milijare dinara, a naknadno je data saglasnost za nabavke vrednosti 1,2 milijarde dinara.

U postupku kontrole prihoda budžetskih korisnika utvrđene su nepravilnosti u iznosu od 2,75 milijardi dinara, a u budžet Srbije, po osnovu ostvarene dobiti, nije uplaćeno 330 miliona dinara. "Značajan deo nepropisno isplaćenih zarada, dodataka i drugih nakanada, u ukupnom iznosu od 1,9 milijardi, odnosi se na isplate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koje su zapošljavale više ljudi nego što je dozvoljeno", kazao je Sretenović.

  • 27.12.2014 15:22
    @Sistemska - Greska
    Hteo si ti da prijaviš, pa su ti dali tvoj deo.
  • 27.12.2014 08:32
    Zakon o javnim nabavkama - zakon zbog kog krađa više nije samo moguća, već i obavezna.
  • jo

    27.12.2014 07:28
    Više nije kurta al se zove murta
    A jel se neko seća one čuvene priče od pre 2-3 godine.Mi kad dođemo na vlast smanjićemo javne nabavke,promenićemo zakon,ovi na vlasti ukrali milione,avione,namešteni tenderi bla,bla....A onda pročitaš pre neki dan kako direktor JP u N.Sadu skuca 2 miliona u kafani,plati 3 hiljade evra da napravi fejsbuk stranicu,plaća svojim polupismenim golo...nima školovanje.Pekare za 20 dinara zatvaraju,teraju na sud a ovi da ne kažem šta arče milijarde da ne išli u pocepanim čarapama ko dosad i da bi se najeli jagnjetine mufte i sve što dobiju je " nemojte više nije u redu to što radite ".Hoće li neko sad smanjiti cenu grejanja ili čistoće jer plaćamo da golog...ija i njihova sitna dečica budu siti i obučeni.Pa neće nastaviće po starom bez obzira što su u poluvremenu promenili dresove iz žutih i plave a vi i dalje mašite zastavicama i kličite ko u koreji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija