Poništeno 58 diplomatskih pasoša

Diplomatski pasoši koje je posedovalo 58 bivših funkcionera zvanično su postali nevažeći, pišu danas "Večernje novosti".

Diplomatski pasoši koje je posedovalo 58 bivših funkcionera zvanično su postali nevažeći, pišu danas "Večernje novosti".

List navodi da je završena formalna procedura koja je započeta početkom novembra, pa su putne isprave nekadašnjih nosilaca vlasti postale nevažeće podsećajući da je Ministarstvo spoljnih poslova u više navrata apelovalo da svi koji su napustili položaj vrate pašoše kako bi se izbegli nepotrebni troškovi oko proglašenja dokumnata nevažećim.

Pojedini od njih su poslušali poziv, jer je letos bilo čak 86 "zaboravnih", a ostali su sada i zvaničnio precrtani sa spiska vlasnika diplomatske isprave.

Na listi onih koji su se oglušili o obavezu da po odlasku s funkcije vrate pasoš najviše je bilo narodnih poslanika, ali je bilo i saradnika u kabinetima bivših ministara kao i državnih sekretara. Šef diplomatije Ivica Dačić, kako piše list, krenuo je da pročešljava i spisak svih koji su po "bočnim" linijama dolazili do isprave. On je pre oko mesec dana najavio i da deca ambasadora starija od 26 godina neće više imati pravo na diplomatski pasos koji im je dodeljen zahvaljujući položaju roditelja.

Prema poslednjim dostupnim podacima, VIP putne isprave u Srbiji ima oko 2000 ljudi. Zahvaljujući tom dokumentu, oni imaju prednost na graničnim prelazima, a nemaju obavezu da pribavljajuu vize ukoliko naša država s tom zemljom ima takav sporazum.

Diplomatske pasoše imaju predsednik Srbije, članovi Vlade, predstavnici najviših sudskih instanci, načelnoik Generalštaba, guverner NBS... Ovaj dokument po pravilu se dodeljuje i ambasadorima dobre volje, a svi bivši predsednici države, vlade i parlamenta mogu da ih zadrže po napuštanju položaja.

 

  • Duda

    28.12.2014 20:24
    dinastija iz Bajčetinu
    Šta je sa taštinim pasošem? Ko zna ko je od ove bagre dobio diplomatski pasoš.Isto kao i sa rušenjem bespravno podignutih kuća - šta je sa kućicama na Savi sinova iz dinastije od Bajčetinu?Verovatno je Pajtić za to kriv.Da li ko zna gde nam je premijer-super Alek-možda opet spašava nekog iz zavejanih automobila jer smo spremno dočekali zimu kao i prošle godine.
  • A

    28.12.2014 12:31
    ?
    Tomina tašta???

    Niko je nije imenovao. Kako je uopšte i dobila diplomatski pasoš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija