Dugove ćemo pokrivati pozajmicama

Vlada Srbije će 2015. morati da se zaduži 706,6 milijardi dinara, to jest 5,8 milijardi evra kako bi popunila finansijske rupe - finansiranje budžetskog deficita, otplatu glavnice kreditorima, plaćanje garancija...
Vlada Srbije će 2015. morati da se zaduži 706,6 milijardi dinara, to jest 5,8 milijardi evra kako bi popunila finansijske rupe - finansiranje budžetskog deficita, otplatu glavnice kreditorima, plaćanje garancija...

Matematika je prosta jer, kako piše u tek usvojenom budžetu, za otplatu kredita trebaće nam, recimo, 450,5 milijardi dinara za otplatu glavnice dugovanja domaćim kreditorima, 42,6 milijardi za strane kreditore, a 16,5 milijardi dinara za plaćanje glavnice po garancijama.

Budući da će ukupni manjak u republičkom budžetu biti 191,4 milijarde dinara, što je oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, jasno je da će država, kad se sve sabere, morati negde sa strane namaći pomenutih 706,6 milijardi dinara. Doduše, ukupan konsolidovani deficit je veći i iznosi 231,9 milijardi dinara, odnosno oko šest odsto BDP, ali će razliku morati da plaćaju i vraćaju opštine, gradovi... a ne Republička vlada.

U svakom slučaju, ključno pitanje je kako će Vlada Srbije nabaviti novac da popuni sve finansijske rupe. Po svemu sudeći, plan je da se pare namaknu zaduživanjem u zemlji i inostranstvu, ali većina ekonomista veruje da se negde u projekciji računalo i na prodaju preostale zlatne koke – "Telekoma Srbija".  Iako se u budžetu "Telekom" nigde ne pominje, ipak ga u suštini ima.

U projekciji državne kase za 2015. godinu piše da, ukoliko se u toku godine obezbede primanja od privatizacije, proporcionalno će se smanjivati kreditni izvori i emisije državnih hartija od vrednosti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu. To nije ništa drugo nego ostavljanje mogućnosti da stigne novac od prodaje domaćeg telefonskog giganta.

Druga opcija je da se planiraju prihodi od prodaje preostale 502 kompanije, ali to je malo verovatno, jer kada se tu cifre saberu i oduzmu, država će potrošiti više para na preuzimanje dugova ovih kompanija nego što će zaraditi od njihove prodaje. U suštini, žive pare bi tu mogle leći od samo desetak kompanija, i to pre svega od vojvođanskih poljoprivrednih preduzeća koja u svom sastavu imaju vredno poljoprivredno zemljište. Uostalom, ekonomista Stojan Stamenković otvoreno je rekao da očekuje da će Vlada Srbije prodati "Telekom Srbiju" upravo kako bi popunila rupe u budžetu.

"Mislim da će ga sigurno prodati. Ne zbog toga da bi postao profitabilniji, nego da bi država popunila rupe. Mislim da će taj novac ponovo otići u budžet", rekao je Stamenković.

Međutim, premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare veoma decidno odbacio mogućnost da se novac od eventualne prodaje "Telekoma" iskoristi za pokrivanje budžetskog deficita. "Ni dinar od prodaje Telekoma neće završiti u budžetu", kategoričan je bio predsednik Vlade Srbije, napominjući da će polovina tog novca biti direktno usmerena u investicione projekte.

U svakom slučaju, državi uvek ostaje zaduživanje koje je u suštini i glavna varijanta krpljenja rupa u budžetu za narednu godinu. Prema Budžetu Srbije za 2015, najveći deo novca država će obezbediti emitovanjem hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u domaćoj i stranoj valuti, i to u iznosu do 450 milijardi dinara. Emitovanjem evroobveznica na međunarodnom tržištu Vlada Srbije namerava da obezbedi do 180 milijardi dinara.

Planirano je i da se do 79,3 milijarde dinara dođe iz zajmova domaćih i međunarodnih komercijalnih i multilateralnih finansijskih institucija i inostranih vlada. Da li će tu biti arapskih, ruskih ili kineskih para, jo[ uvek nije poznato.

Važno pitanje je i po kojoj ceni ćemo se zaduživati, jer domaći ekonomisti procenjuju da će nam kamata biti biti od dva do pet ili šest odsto. Najbolje ćemo proći ako pare budemo uzimali od prijateljskih država, a naviše ćemo platiti pozajmice na tržištu i po tržišnim pravilima u trenutku uzimanja novca.

Podrazumeva se da će cena zavisiti i od opšte situacije u ekonomiji, ali i od aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Jer, ukoliko ne dođe do dogovora s MMF-om, kamata po koji će Srbija uzimati pare mogla bi skočiti i za dva odsto, a to je ogromno poskupljenje za ekonomiju kakva je naša.

  • 28.12.2014 15:55
    Pitanje je dana kada će se ovde desiti finansijski slom!
    Ništa strašno...
    Desilo se isto i na Islandu, u Argentini, u Grčkoj...
  • Miky

    28.12.2014 12:40
    Ova družina nije u stanju da uspešno vodi stado ovaca zemljoradničke zadruge iz neke zabiti a da ih ne pojede, pogubi ili da ih ne pokrade. Ovde je svetlo davno ugašeno. Alavosti nikad kraja...
  • makijaveli

    28.12.2014 11:05
    price i bajke
    Dok se drzava neprekidno zaduzuje, nastavlja se rasipanje novca iz budjeta na sve strane. Od `reformi` jedino funkcionise protiv ustavno otimanje para od penzionera, sto je ordinarna sramota, jer se na druge nepotrebne stvari trosi daleko vise (Srbijagas, pokrivanje dugova iz stetnih Vucicevih ugovora-kao JAT naprimer, itd).Stalno odlaganje sredjivanja javnog sektora, sve do 2017, ako ne i dalje, jasno pokazuje namere ovih nesposobnih vlastodrzaca.Niko vise nesme da komentarise taj autokratski rezim, napadi na opoziciju, medije, pokusaj uvodjenja kontrole interneta (sramota), pritisci na advokaturu, skolstvo itd,itd.Tonemo u sve vece beznadje, a oni sami sebi dodeljuju razna `priznanja`.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija