Više stotina advokata pred Ustavnim sudom

Više stotina advokata protestvovalo je danas ispred zgrade Ustavnog suda zbog toga što se četiri meseca ne odlučuje o ustavnosti Zakona o javnom beležništvu.
Više stotina advokata protestvovalo je danas ispred zgrade Ustavnog suda zbog toga što se četiri meseca ne odlučuje o ustavnosti Zakona o javnom beležništvu.

"Skup je organizovan kako bi uputili urgenciju i apel Ustvanom sudu jer već četiri meseca ne rešava po našim inicijativama za ocenu ustavnosti zakona", rekao je advokat Vladimir Galjak.

Prema članu 67. Ustava Srbije, pravnu pomoć pružaju advokati i jedinice lokalne samouprave, tako da su ovlašćenja koja su data Zakonom data javnim beležnicima neustavna, naglasio je Galjak. Prve inicijavite za ocenu ustavnosti pomenutih zakona predate su Ustavnom sudu 17. septembra.

Ustavni sud je 12. novembra saopštio da je održao pripremnu sednicu povodom njihove kao i inicijative za ocenu ustavnosti obustave rada advokata, koja je počela 17. septembra u celoj Srbiji. Advokati su stupili u protest sa obustavom rada, jer smatraju da su neustavne pojedine odredbe pomenutih zakona, a traže i regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Ustavni sud Srbije je 11. decembra saopštio da je do tog dana dobio ukupno 76 incijativa za ocenu ustavnosti povodom Zakona o javnom beležništvu i drugih sa njim povezanih zakona, kao i da se po tim predmetima prioritetno postupa. Advokati su u više navrata podnosili urgencije Ustavnom sudu, kako bi požurio sa donošenjem odluka o njihovim inicijativama.

  • 29.12.2014 17:07
    za šta se bore i jedni i drugi
    Pare!!! Spominju se enormne zarade notara, a da bi se one smanjile, vratite cene overe kao i ranije! E to se advokatima ne sviđa. I njima je zinulo du*e na zaradu, a gradjane ko je*e.
  • milance

    29.12.2014 13:40
    re svadja
    Ne boje se oni konkurencije nego se bore protiv monopola malog broja notara
  • Adv

    29.12.2014 13:33
    @Shimmy - Minus
    Zahvaljujem na tumačenju, mislio sam na plate sudija Ustavnog suda, pošto advokati, kao i ostali privatnici imaju zaradu, koja zavisi od njihovog rada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija