Donirala kožu učenici, a država je zamajava za platu

Suzana Stanković (44), profesorka geografije, donorka kože svojoj učenici, ogorčena je na državu i njen odnos prema donorima.
Suzana Stanković (44), profesorka geografije, donorka kože svojoj učenici, o čemu je javnost saznala u avgustu, ogorčena je na državu i njen odnos prema donorima.

Razlog je kašnjenje plate od tri meseca kada se ode na bolovanje duže od tri meseca, pa čak i kada su donori u pitanju, pišu "Novosti".

"Država apeluje na ljude da potpišu donorske kartice, o čemu i ja razmišljam, a sa druge strane ne može da obezbedi da nam plate ne kasne. Naime, pred početak školske godine otišla sam na VMA na operaciju kako bih svojoj učenici dala kožu. Normalno je da mi je bilo potrebno vreme za oporavak, pa sam morala da budem na bolovanju od 18. avgusta do 24. novembra. Zavod za zdravstveno osiguranje sa isplatom kasni dva meseca, tako da sam septembarsku platu primila tek 12. novembra, a oktobarsku 24. decembra. Pored kašnjenja Zavoda, i u dve škole gde radim, dok mi obračunaju zaradu, isplata odocni još nekoliko dana. Isplata plata u prosveti je, inače, svakog 6. i 21. u mesecu. Želim da potpišem i donorsku karticu i ne kajem se što sam već bila donor, ali, sa druge strane, kako da to sebi dozvolim opet ako ne mogu da računam na redovne prihode, a uz to sam majka troje dece", pita se Suzana.

I ne samo to, kaže ona. Država ne snosi ni troškove oporavka - za sanitarni materijal poput vazelinske gaze, flastera, zavoja, pantenolske emulzije - ukoliko previjanja obavljate sami.

"Od lekara koji me je operisao na VMA dobila sam precizna uputstva da previjanja obavljam sama, a ukoliko to činite sami onda ne možete nadoknaditi troškove za sanitarni materijal. Tu mi je mnogo pomogla Sunčica Prstojević, vlasnica privatne apoteke, inače bih više hiljada dinara morala da izdvojim da ih sama kupim i zaista mislim da bi država morala i u tome da uzme učešće i barem time se oduži humanim ljudima", kaže Suzana.

Osim što je donirala kožu, Suzana je i višestruki dobrovoljni davalac krvi i aktivista Crvenog krsta.

  • Jogi Letač

    30.12.2014 15:17
    Takođe smo mogli da pročitamo da taj isti fond za SZO finansira vožnju na iz NS do BG na fakultet i nazad službenim automobilom za kćerku jedne funkcionerke, koja je inače zaposlena u istom fondu, a ovamo štede. Dok se nekom ne smrkne, drugom ne svane!
  • predrag

    30.12.2014 09:14
    Sta drugo ocekivati od drzave koja je u Evropi toliko omiljena .
  • yunior

    30.12.2014 09:13
    U ovoj nedodjiji posten se proglasava nepostenim a neposten se uvek proglasava postenim .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija