2014 - poplave, Feketić, dron, plagijati, Utisak nedelje, košarkaši,...

Majske poplave u Srbiji definitivno će najviše biti urezane u sećanja na 2014. godinu.
Nezapamćene majske poplave koje su pogodile Srbiju definitivno će najviše biti urezane u sećanja na 2014. godinu.

Moglo bi se reći da je godina za nama bila poprilično u sivo obojena.

Padavine su obuhvatile ceo Balkan, što je prouzrokovalo izlivanje reka iz korita, a brojni gradovi u Srbiji bili su poplavljeni. Nabujala Kolubara sravnila je Obrenovac i ostavila 25.000 meštana bez domova, a ni dan danas nema zvanične analize kako je došlo do probijanja nasipa i kako je moguće da nesreća nije mogla da bude sprečena.

Danima su se neprekidno punili džakovi i branili Šabac i Sremska Mitrovica i tu je humanost i građanska solidarnost pobedila. Ipak, odgovornost nadležnih je u potpunosti izostala, a pitanje je vremena koliko će biti potrebno da se posledice bar delimično saniraju, budući da tek po neka porodica dobije kuću i novčanu pomoć. U septembru su poplave pogodile i Timočku Krajinu u kojoj je stradala Tekija. Majdanpek je pogodila ledena kiša i grad je danima bez vode i struje bio odsečen od sveta.

Prethodno je, početkom godine, još jedna vremenska nepogoda zadesila Srbiju. Na vojvođanskim putevima stotine ljudi je ostalo zavejano u automobilima i autobusima, danima je trajala akcija spasavanja. Ostaće upamćen "slučaj Feketić" kada je premijer Vučić spasavao dete iz smetova, što je delu građanstva bila tema za parodiju, ali i slučaj ukradenih točkova i skinutih zimskih guma sa automobila koji su ostali pokraj puta.

U martu su održani vanredni parlamentarni izbori koji nisu doneli ništa novo i to samo dve godine nakon formiranja vlade Ivice Dačića, u kojoj je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik.Vučić je postao premijer, Dačić prvi potpredsednik i šef diplomatije, Maja Gojković predsednica skupštine, a naprednjaci su na ovim izborima zabeležili rekordnu podršku osvojivši skoro 50 odsto glasova. SNS je osvojila 158 od 250 mandata, a cenzus su prešli SPS, DS i Tadićeva NDS. DSS, LDP i URS nisu ušli u parlament, zbog čega su se Koštunica i Dinkić stidljivo povukli iz politike. Bojan Pajtić je pobedio Dragana Đulasa i postao novi lider demokrata.

Kako bi nova-stara vlada pokazala da su građani napravili pravi izbor, odmah je nakon izbora uhapšen narko bos Darko Šarić. Pala su hapšenja i u Univerzal banci, zamenik šefa BIA Dragan Marković je pao na poligrafu za "slučaj Peruača", pa podneo ostavku, bivši direktor C marketa Slobodan Radulović se predao posle osam godina bekstva (kasnije je i preminuo), a biznismen Milan Beko ranjen je ispred svoje kuće. Miroslavu Miškoviću se i dalje sudi. Dragoslav Kosmajac, koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić označio kao glavnog srpskog narko bosa, nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, zbog sumnje da je falsifikovao isprave, pušten je iz policije.

Srbija je obeležila stogodišnjicu od Prvog svetskog rata, a Vlada Srbije je autobusom putovala do Niša na svečanu sednicu kako bi pokazala "jednakost sa građanima".

Prepisani doktorati ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Beograda Siniše Malog i bivšeg funkcionera Demokratske stranke Aleksandra Šapića te Miće Megatrenda jedan su od utisaka godine, a slučajevi se nisu pomakli sa mrtve tačke. Ni danas ne znamo kako je moguće da najviši državni zvaničnici imaju neraščićen obrazovni status.

Mnogi tvrde da je u Srbiji zavladao medijski mrak, a to obrazlažu time da su neretko misteriozno nestajali tekstovi sa interneta, kako za vreme poplava o stvarnom stanju u poplavljenim područjima, tako i kasnije. Utisak godine je i to da više nema "Utiska nedelje", jer je kultna emisija Olje Bećković prestala da se emituje  odlukom menadžmenta B92.

Nakon smanjenja plata, usledili su i štrajkovi prosvetara i advokata, a zabrana zapošljavanja u javnom sektoru je ukinuta.

Nezabeležen zločin potresao je Srbiju. Nakon trinaset dana potrage, pronađeno je telo petnaestogodišnje devojčice Tijane Jurić koju je svirepo ubio mesar Dragan Đurić. Tijanin otac Igor Jurić predao je predlog "Tijaninog zakona" koji predviđa se da potraga za nestalim detetom počinje odmah po prijavi roditelja a ne da se, kao sada, čeka da protekne 48 sati. 

Preminuli su velikani srpske scene na raznim poljima, pa smo tako ostali bez slavnih glumaca Bore Todorovića i Nikole Simića, književnice Svetlane Velmar Janković, književnika Dobrice Ćosića. Preminuo je i potpredsednik PUPS-a Jovan Krkobabić, kao i direktor beogradskog Zoo vrta Vuk Bojović.

Održana je Parada ponosa uz zaštitu 7.000 policajaca u kojoj su pretučena braća Aleksandra Vučića i Siniše Malog. Otvoren je Pupinov most koji spaja Zemun i Borču, a dan pre toga, postavljen je spomenik koji podseća na nadgrobni, te je brzo uklonjen zbog osude javnosti da je neprimeren.

Posle više od 11 godina u pritvoru, lidera SRS Vojislava Šešelja Haški tribunal pustio je na privremenu slobodu i on se vratio u Srbiju. Ovdašnja vlast se trudi da ga ignoriše jer ih vezuje zajednička prošlost, što Šešelja ne ometa da drži govore i mitinge i posećuje gradove.

Nakon incidentne fudbalske utakmice Srbija - Albanija u Beogradu, koja je prekinuta jer je dron sa zastavom "Velike Albanije" uleteo na teren, javnost se poprilično uzburkala, a srpski i albanski političari nisu bili baš najpažljiviji u izjavama prema drugim stranama. Utakmica je prekinuta, UEFA je oštro kaznila oba tima. Albanski premijer Edi Rama je nakon odlaganja u više navrata, posetio Srbiju, a sve je proteklo veoma napeto, sa njegovim aluzijama da Kosovo treba priznati. Međunarodni olimpijski komitet priznao je početkom decembra Kosovo i tako mu omogućio da nastupa na svim njegovim takmičenjima sa sopstvenim obeležjima.

U trenutku pogoršanja odnosa Rusije i EU zbog ukrajinske krize, u kojem se Vlada Srbije odlučila da ne uvodi sankcije Rusiji, Vladimir Putin rešio je da prijateljski poseti Srbiju koja je priredila prvu Vojnu paradu posle 29 godina. Ubrzo je stigla vest i da Rusija obustavlja gradnju Južnog toka.

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Španiji,  a momci su bili ubedljivi sjajnom igrom i fantastičnim timskim duhom, koji je podsetio naciju na periode najvećeg uspeha. Neprevaziđeni srpski teniser Novak Đoković, vratio se ove sezone na prvo mesto ATP liste i osvojio je sedam titula. Međutim, mediji su se uglavnom bavili njegovim ovogodišnjem venčanjem i rođenjem sina Stefana, zanemarujući uspehe.

Vaterpolisti su odbranili evropsko zlato, a osvojili su i Svetski kup i Svetsku ligu. Plivač Velimir Stjepanović je osvojio dva evropska zlata u olimpijskim bazenima i bronzu na Svetskom prvenstvu u malim bazenima, dok je Ivana Španović proglašena za najbolju skakačicu u dalj na svetu.Svetsko zlato je osvojio i rvač Davor Štepanek što je bilo dovoljno da bude najbolji sportista Srbije u ovoj godini. (Suzana Stojićević)

  • sava

    02.01.2015 09:59
    U proslog godini ima dosta utisaka vaterpolisti su odbranili evropsko zlato, a osvojili su i Svetski kup i Svetsku ligu. Poplave dron itd kaso i neizbezen i bolene reforme
  • Mariana

    01.01.2015 21:37
    Najjaci utisak su ostavile elementarne nepogode koje su pogodile Srbiju. S obzirom sta nas je sve zadesilo, mozemo reci da se Srbija ipak snasla. Trasiran je put koji ce da donese oporavak Srbiji.
  • kris82

    01.01.2015 19:34
    Burna godina je za nama,puna izazova i teškoća,neki su savladani uspešnije,neki manje uspešno,ali najbitnije od svega je suočiti se sa svim teškoćama i ići napred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija