Poskupljenja u Novoj, 2015. godini

Uprkos utešnim porukama iz ministarstva trgovine, s novom godinom, dolaze nam i nova poskupljenja.
Uprkos utešnim porukama iz ministarstva trgovine, s novom godinom, dolaze nam i nova poskupljenja.

Iako je ministar trgovine Rasim Ljajić rekao da ne postoji ekonomska logika za poskupljenje životnih namirnica, sudeći prema najavama trgovaca, u 2015. godini očekuju nas i poskupljenja, i to pre svega upravo osnovnih životnih namirnica. Očekuje se i poskupljenje struje.

Već osiromašen, smanjenjem plata i penzija, srpski kupac moraće dodatno da prilagodi potrošačku korpu sa stanjem u novčaniku. Ipak, trgovci su svesni krize u kojoj se kupci nalaze.

Sredinom 2015.mogla bi da poskupi i struja. U 2015.ekonomisti očekuju višu inflacija nego u godini za nama.

"Imaćemo rast cena jer cemo imati povećanje struje, depresijacija kursa poguraće cene naviše i imamo nisku bazu na voću i povrću. Vrlo je moguće da inflacija bude na ciljanom nivou oko 4,5 posto", kaže ekonomista Goran Nikolić.

Ako je za utehu, dobavljači su svesni male tražnje na tržištu ali se ne očekuje veći rast cena. Cene siirovina koje se koriste u prehrambenoj industriji su pale pa se ne očekuje poskupljenje hleba i peciva.

U 2015. poskupeće:

Mleko, sir i namazi 2,5%

Alkoholna pića 10%

Espreso kafa 20%

Mesne i riblje konzerve 4-8%

Lična higijena 2,5 – 11%

Kućna hemija 1,8 – 6 %

Bebi oprema 2, 5 – 15 %

  • roza

    02.01.2015 18:53
    dokle vise
    aman plate dole cene gore dokle vise dodzosmo do kraja ovo vise nicemu ne vodi ajde ministri ne vozite kola ne jedite dzabe smnjite svoje plate pa dajte svoj doprinos aman za aman
  • Agronom sa sela

    31.12.2014 21:32
    Poskupljenja?
    Nema leba bez motike!
    Podržavam svako podizanje cena hrane!
    Radujem se dizanju cena komunalija!?

  • Vladimir

    31.12.2014 18:30
    Neka poskupljuje
    Samo vi poskupljujte, sami sebi ćete skočiti u stomak. Najgore od poskupljenja će biti to što će se dodatno smanjiti kupovna moć potrošača, samim tim doći će do otpuštanja radnika u trgovinama znbog zatvaranja neisplativih trgovina, a odma zatim će i ti isti proizvođači početi da otpuštaju radnike zbog smanjene proizvodnje, i tako lančana reakcija dok svi ne završimo na ulici kao prosjaci i bednici, a ova država će ostati bez neophodnog poreza, pa će onda opet da smanjuju plate, penzije i ostalo dok i ono malo što rade ne ostanu na ulici jer neće imati ni za račune. SAMO NAPRED.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija