Tabaković: Verujte NBS kao i do sada

Narodna banka Srbije vrlo dobro je odmeravala svoje korake u prethodnoj godini i kurs dinara biće manji početkom godine, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.
Narodna banka Srbije vrlo dobro je odmeravala svoje korake u prethodnoj godini i kurs dinara biće manji početkom godine, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

"S obzirom na to na kakve smo izazove nailazili, od onih prirodnih do onih međunarodnih, smatramo da je NBS vrlo dobro odmeravala svoje akcije i uspela da oscilacije učini prihvatljivim, i da stabilizacija kursa bude sa što manje troškova za sve, i za građane i za državu", rekla je Tabaković.

Guvernerka poručuje da će centralna banka ostati uz svoje građane odnosno da mogu da nastave da veruju NBS kao i do sada, jer će, prema njenim rečima, banka uvek reagovati tako da olakša plaćanje kredita građanima i da pomogne privredi.

Tabakovićeva očekuje niži kurs u prvoj polovini godine.

Govoreći o aranžmanu sa MMF, guvernerka kaže da je direktna veza između potpisivanja aranžmana i kursa u poverenju investitora da Srbija vodi kredibilnu politiku. "To je taj psihološki efekat. Ali pre svega mi radimo na dogovoru oko zakonskog okvira koji će rešiti pitanja problematičnih banaka. Naime, ubuduće će se preventivno regovati da se više banke ne zatvaraju i da to više ne košta budžet", rekla je ona i dodala da princip uzimanja iz depozita banaka tj. štednje građana mora da postane prošlost. Prema njenim rečima, trenutno na tržištu Srbije nema nijedne problematične banke.

Guvernerka kaže i da je kombinacija razloga zaslužna za rekordno nisku inflaciju. Pre svega, kako je rekla, to je rezultat odmerenih mera monetarne politike.

  • Jogi Letač

    01.01.2015 11:26
    Pa ja ne verujem u ovu instituciju, u kojoj je dotična gospođa na čelu, a tako će biti i dalje. Ništa nije pogrešila u vezi ove izjave.
  • ZoranNS

    31.12.2014 21:45
    I mi takođe verujemo u NBS
    I mi takođe verujemo u NBS kao i do sada, a u Tabakovićku dvaput više, zadivljujuće recituje stvari, a biole je za narod kao i direktora EPS samo razbacuju novac.
  • Paparaco

    31.12.2014 18:22
    A ono najbitnije?
    Nismo ništa saznali kak će biti rešen problem teretana,fitnesa,instant ordinacija za uboge i napaćene jade iz NBS?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija