I Beograd uvodi borbu protiv grafita mržnje

Grafiti su možda najveće ruglo Beograda, a problem je što se oni očiste i veoma brzo ponovo se pojave na istom mestu, kaže gradski menadžer Goran Vesić.
Grafiti su možda najveće ruglo Beograda, a problem je što se oni očiste i veoma brzo ponovo se pojave na istom mestu, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

On je u gostovanju na Studiju B rekao da će grad sledeće godine izaći sa predlogom izmene zakonskih propisa u toj oblasti.

"Nećemo više tolerisati pisanje grafita na gradskim fasadama i drugim mestima u gradu. Probaćemo da uvedemo nešto što je i čuveni gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani sproveo, a to je da svako ko bude uhvaćen da piše grafite bude kažnjen tako što će morati sam da ih očisti i da obriše još nekoliko grafita u gradu. To će biti neka vrsta društveno-korisnog rada", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u tekućoj godini grad priprema jednu veliku akciju.

"U kampanji će učestvovati beogradski glumci i druge poznate i javne ličnosti koje će poručivati da se grad ne ruži i da ne treba da se pišu grafiti. Kampanja će, dakle, biti edukativna, a istovremeno će se sprovoditi i represivnije mere jer kada jednom neko bude uhvaćen da piše grafite i kada mu sudija za prekršaje propiše da mora lično da ih skida, dobro će razmisliti da li će ponovo to da uradi", rekao je gradski menadžer.

Podsetimo, u Novom Sadu je početkom decembra prošle godine formirana antigrafit-jedinica, koju čine radnici JKP "Gradsko zelenilo", a po nalogu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Ideja je da se svi grafiti mržnje prekreče, kako ne bi ružili grad. Do sada je popisano oko 1000 lokacija u gradu na kojima će "bele beretke" raditi.

  • gerilac

    01.01.2015 12:46
    kupuju se na tafici
    Onda ce morati da zabrane tabloide, jer su njihove naslovnice svojevrsni grafiti mržnje...osim kad je Vođa na naslovnoj, onda su prepuni ljubavi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija