Koje tajne organizacije postoje danas u Srbiji?

Da bi neko danas postao mason u Srbiji sve što treba je da bude pozvan od drugog masona ili da dobije preporuku i da ima dva garanta koji će potvrditi da je na dobrom glasu.

 

Da bi neko danas postao mason u Srbiji sve što treba je da bude pozvan od drugog masona ili da dobije preporuku i da ima dva garanta koji će potvrditi da je na dobrom glasu. Tako se dešava da se među masonima koji su nekada bili simbol uticaja, znanja i ugleda, sada nalazi prvi komšija, pekar, automehaničar, limar. Bez namere da se omalovaže zanatlije, ovde je uglavnom reč o sasvim običnim ljudima koji se za masoneriju odlučuju više zbog same titule, nego zbog onoga što ona znači.

"Masoni bi trebalo da su dobri ljudi na dobrom glasu. Plava masonerija je skup poštenih uticajnih patriota i u nju se ulazi sa preporukom. Za crvenu masoneriju koja kod nas postoji ne treba preporuka, već se dolazi po pozivu. Masoni nemaju uticaj u Srbiji kao što su ga imali za vreme kralja Aleksandra", priča za "24 sata" Dejan Lučić pisac i templar.

Templari su, kaže, prevashodno ideološko društvo. Kao i kod masona, njihov uticaj na društvena događanja ovde nije veliki, a u društvo se ulazi preko preporuke.

"U pitanju je vojnički red templara koji nema nikakve veze sa templarima u istoriji već je samo baštenik ideje templarstva. Reč je o vojnom društvu u kome ima puno oficira i koje treba da predstavlja sublimaciju znanja, skrivenog znanja, istoka i zapada. Ideja templara je da je rat poslednje sredstvo očajnika. Za razliku od mladih vojnika koji u ratu vide priliku da napreduju u pukovnike i generale, stari vojnici shvataju besmisao rata i oni su pravi templari" objašnjava Lučić.

Još jedna skupina polutajnih društava jesu i rotarijanci. Bez obzira na pogrdne etikete koji su pridavane rotarijancima, Lučić ih ukratko opisuje kao sjajnu organizaciju.

"Odlični su za sve ljude koji se bave biznisom koji je kvalitetan i žele da posao prošire po svetu. Rotarijanci održavaju kontakte širom sveta. Primera radi, vi želite da prodate proizvod nekoj firmi u Japanu, pa će rotarijanci učiniti sve da preko rotarijnskog kluba iz Japana nađu odgovarajuću vezu za vas", priča Lučić.

Danas u Srbiji deluju i pripadnici Malteških vitezova, odnosno Suverenog vojnog i milosrdnog reda svetog Jovana Jerusalimskog, Rodosa i Malte. Oni su presudno zainteresovani za čuvene hrišćanske relikvije, ruku svetog Jovana Krstitelja, ikonu bogorodice Filermose i česticu Časnog krsta koje se čuvaju u Crnoj Gori.

  • 02.01.2015 08:32
    A nije spomenuo ni SNS, kao najopasniju američku organizaciju.
  • janko

    02.01.2015 07:33
    a vatikan
    on je bolestan, nije spomenuo vatikan
  • Građanin

    01.01.2015 19:31
    ...
    Masoni, prvi komšija, templari, vitezovi, limari, rotarijanci, Jovan Jerusalimski, Čestica Časnog krsta, pekari, bogorodica Filermosa... Ovaj je zreo za zatvoreno odeljenje u Lazi Lazareviću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija