Građani biraju svog snabdevača strujom

Tržište električne energije u Srbiji od juče je otvoreno, što znači da i domaćinstva mogu da izaberu snabdevača strujom.
Tržište električne energije u Srbiji od juče je potpuno otvoreno, što znači da i domaćinstva mogu da izaberu snabdevača strujom.

Domaćinstva imaju pravo da se strujom snabdevaju na slobodnom tržištu, ako procene da im je to isplativije, ali ne i obavezu, odnosno moći će i posle 1. januara da ostanu na javnom, odnosno garantovanom snabdevanju.

Promena snabdevača biće besplatna, trajaće najviše 21 dan i ceo postupak sprovodiće novi snabdevač a ne kupac struje. Direktor "Elektroprivrede Srbije" Aleksandar Obradović rekao je da ne očekuje veliku konkurenciju za snabdevanje domaćinstava zbog niske cene struje u Srbiji.

"Cena struje na javnom sanabdevanju u Srbiji je 30 odsto niža od cene u regionu. Zato ne očekujem veliki broj konkurenata koji će se truditi da pridobiju domaćinstva kao korisnike", rekao je Obradović.

On je rekao da je teško procene koliki udeo će EPS zadržati na tržištu jer će dosta toga zavistiti od aktivnosti konkurencije.

"Za razliku od prve dve faze liberalizacije, gde su kompanije bile prinuđene da izađu na tržište i potpišu ugovore o snabdevanju pod komercijalnim uslovima, sada ni jedno domaćinstvo nema obavezu da izađe na tržište", rekao je direktor EPS-a.

On je naveo i da ne očekuje da cena bude jedini argument za pridobijanje kupaca.

"Na otvorenom tržistu nije samo cena presudan faktor, ako konkurenti EPS-a naprave ponudu koju je zanimljiva za kupce, oni mogu da promene snabdevača čak i ako je cena kilovat sata viša", rekao je Obradović i naveo primer Hrvatske gde se na tržište struje uključio Telekom.

Domaćinstvo koje odluči da promeni snabdevača treba da reguliše dug prema EPS Snabdevanju i zatim se obrati novom snabdevaču, a on je dužan da završi administrativnu proceduru.

Od 84 licencirana snabdevača po neregulisanim cenama, aktivna su 44 samo tri snabdevaju krajnje kupce, pri čemu EPS Snabdevanje pokriva 95 odsto.

  • Toma

    02.01.2015 11:20
    kapitalizam i renesansa
    Pošto ovo nije zemlja u kojoj je ispečen kapitalizam, nego zemlja gde je on divljački, ovo znači da će EPS dići cene za jedno 50%, tako da se svi preliju kod nekih privatnih "snabdevača" zbog niže cene, upropasti EPS i proda rusima za tepsiju ribe.

    Snabdevač je najobičniji preprodavac i time trpate pare u džep nekom privatniku, "notaru" iz neke sledeće kategorije pljačkaša naroda (izvršitelji, notari, "snabdevači" ...). EPS je taj koji proizvodi struju, i čija infrastruktura omogućava distribuciju sve do ormana u vašoj zgradi. Sve ostalo je mešetarenje i izmišljanje posrednika da bi se neko bogatio.

    Jel ovo ono što vučić kaže da su vratili državu narodu? Vidim... Autoosiguranje skoči 45%, prodaja telekoma, sad ovo.. baš su je vratili narodu.
  • tican

    02.01.2015 10:03
    Svi jedva čekaju da odu iz EPS. Odlično. Samo, gde će da odu kad se niko ne trudi da da ponudu jer su cene EPS ubedljivo najniže. Zato će se država potruditi da nam cena poskupi bar za 35%, da bi onda kojekakvi muteži mogli da nam prodaju mooda za bubrege, pardon, našu struju.
    Nikad više socijalne cene, EPS ćemo se sećati kao zlatnih vremena.
  • Brus Vilis

    02.01.2015 09:42
    U Hrvatskoj je odmah nakon omogućivanja slobodne kupovine struja pojeftinila 10%. Primorani konkurencijom i državni je snabdevač ubrzo spustio cenu. Posle 3-4 meseca struja je još jednom pojeftinila, opet za 10%. Samo, za razliku od Srbije tamo je konkurencija stvarna i vlasnici su različiti. Takodje ne postoji kategorija garantovano i negarantovano snabdevanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija