Srbi ne znaju u kojoj smo fazi sa EU

Većina građana Srbije na referendumu bi se izjasnila za članstvo u EU, mada samo četvrtina zna u kojoj fazi pristupanja se Srbija nalazi.
Većina građana Srbije na referendumu bi se izjasnila za članstvo u EU, mada samo četvrtina zna u kojoj fazi pristupanja se Srbija nalazi.

To su pokazali rezultati istraživanja Ipsos Stratedžik marketinga urađenog za agenciju Beta. Istraživanje je ukazalo na veliki pad informisanosti građana o pristupanju EU, budući da manje od svakog četvrtog građanina (24 odsto) zna da je Srbija počela pregovore o pristupanju, što je za 11 odsto manje nego u februaru 2014, kada je sprovedeno prethodno istraživanje.

U Srbiji 37 odsto građana misli da Srbija tek čeka na datum za otvaranje pregovora, dok ostali ili misle da je u ranim fazama pristupanja ili kažu da ne znaju, pokazalo je istraživanje sprovedeno u novembru 2014. u okviru projekta Argus koji agencija Beta sprovodi uz podršku EU.

Na referendumu o članstvu u EU za članstvo bi se izjasnilo 54 odsto građana, kao i pre devet meseci, a 25 odsto bi glasalo protiv, što je dva procentna poena manje nego u februaru 2014, pokazalo je istraživanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Rezultati o podršci članstvu u EU donekle su u neskladu sa odnosom građana prema EU, budući da je svaki treći (32 odsto) rekao da o EU ima pozitivan stav, što je za pet odsto više nego u prethodnom istraživanju u februaru 2014.

Kako navode u Stratedžiku, građani očekuju koristi od ulaska u EU, pa je to verovatno u osnovi veće podrške pristupanju. Ispitanici su ocenili da bi se pristupanje pozitivno odrazilo na infrastrukturu i zaštitu ljudskih prava (po 70 odsto), pravosuđe (69 odsto), zdravstveni sistem (67 odsto), obrazovni sistem (66 odsto), ekonomsku situaciju u zemlji (64 odsto), stopu nezaposlenosti i nivo korupcije (po 63 odsto).

Od prethodnog istraživanja, predstavljenog u martu 2014, zabeležen je blagi rast optimizma građana da će Srbija postati članica EU do 2020. godine, što sada misli 37 odsto ispitanika, nasuprot 35 u februaru. Manje od svakog petog građanina (18 odsto) smatra da Srbija nikad neće ući u EU, isto toliko njih smatra da će postati članica nakon 2020, a 27 odsto je reklo da ne zna.

Skoro tri četvrtine građana (74 odsto) smatra da će se Srbija tokom pristupnih pregovora suočiti s većim izazovima nego druge zemlje regiona koje su pristupile EU, dok 22 odsto smatra da je čeka isti tretman, a četiri odsto nema stav o tome. U pogledu uslova za pristupanje EU, od februara su u uslove koji građani navode uvrštene i ekonomske reforme (pet odsto) i sankcije Rusiji (četiri odsto).

Kosovo je i dalje uslov o čijem značaju za ulazak u EU se slaže najveći broj građana, više nego svaki treći (38 odsto), dok su svi ostali ispod 10 odsto. Građani Srbije smatraju da će sledeća zemlja regiona koja će pristupiti EU biti Crna Gora (38 odsto), 27 odsto smatra da će to biti Srbija, osam odsto da će biti Makedonija, sedam odsto Kosovo i osam odsto BiH.

  • mile

    02.01.2015 12:14
    Nalazimo se u fazi "Navučeni na šargarepu ali opet dovoljno daleko da se ne moramo baviti njima".
  • 02.01.2015 10:24
    To se zove kvalitetno ispran mozak!

    Samo nastavite sa TV-om i nećete ni znati da li smo uopšte ušli u EU!
  • 02.01.2015 09:13
    Mo'š misliti ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija