Srbija traži od Australije da ne izruči kapetana Dragana

Ministar pravde Nikola Selaković uputio je dopis ministru pravde Australije povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića Republici Hrvatskoj radi krivičnog gonjenja zbog ratnih zločina učinjenih u periodu od 1991. do 1993. godine.
Ministar pravde Nikola Selaković uputio je dopis ministru pravde Australije povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića Republici Hrvatskoj radi krivičnog gonjenja zbog ratnih zločina učinjenih u periodu od 1991. do 1993. godine.

Ovo je treći put da se Republika Srbije obraća pravosudnim organima Australije.

U dopisu se navodi da Republika Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima.

Takođe naglašava da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Republici Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima Srba optuženih za ratne zločine.

Australijski savezni sud odbacio je početkom decembra poslednju u nizu žalbi na izručenje koju je podneo Dragan Vasiljković. Vasiljković, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Sneden, odbacuje optužbe i pred australijskim sudovima već osam godina pokušava da ospori izručenje.

Veći deo od tih osam godina proveo je u zatvoru, a prošle godine Vasiljković je uspeo da prolongira svoje izručenje Hrvatskoj, nakon što je sudija australijskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka, suprotnih ženevskoj konvenciji.

  • 10.01.2015 01:26
    @Neko Daleko..
    Da, da.. Tuđman i kompanija nisu imali baš nikakve veze sa tim. Sad će još neko tvrditi i da su se samo pošteno branili.

    Bagro.
  • Neko Daleko

    03.01.2015 06:56
    Zaboravio sam....
    I najveće zlo Srpskoga naroda koje je raspirivalo mržnju i bilo Slobin agitator br.1 (vojvoda Šešelj br.2) a to je ništarija od šoveka Brana Crnčević...
    o pokojnicima sve najbolje ali o ovom sve naj gore!!
  • Neko Daleko...

    02.01.2015 19:25
    Djole pravo u centar mete!!
    E baš je tako! Sloba, Rašković, Babić, Šešelj (i njegovi nosači gajbica Nikolić i Vučić) su sve zakuvali!
    Zakuvali su rat koji nam je doneo 500.000 izbeglica, isterao ljude sa svojih ognjišta, i uz pomoć Kapetana Dragana, Arkana, Belog, Giške i ostalih ratnih profitera opljačkali jadni i napaćeni narod!
    Svidelo vam se radikali ili ne al je TAKO!!!
    I što kaže Đole, jel treba na sudu da sve propeva i otkuca???
    Srbija nema nikakve veze za tim Vasiljkovićem!! I ne treba da ima!! Dosta su joj Miladini Kovačevići i ostali Srpski šljam!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija