Pijace - najjače tržište u Srbiji koje obrće milijarde

Na 410 pijaca u Srbiji, zelenih, mešovitih, robnih, kvantaških, mlečnih, stočnih, sa više od 60.000 tezgi, godišnje se ostvari promet od 28 milijardi dinara, a samo na zelenim pijacama, kojih je 139 oko sedam milijardi dinara.

Na 410 pijaca u Srbiji, zelenih, mešovitih, robnih, kvantaških, mlečnih, stočnih, sa više od 60.000 tezgi, godišnje se ostvari promet od 28 milijardi dinara, a samo na zelenim pijacama, kojih je 139 oko sedam milijardi dinara.

"U Srbiji ima 143 Pijačne uprave i 410 pijaca i na njima radi 80.000 ljudi, a snabdeva 67 odsto stanovništva. U ukupnom prometu i otkupu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji pijace učestvuju sa oko 20 odsto", rekao je autor knjige "Upravljanje transformacijom pijaca" Nebojša Batalović, koji je i bivši predsednik Odbora Privredne komore Srbije za komunalne delatnosti i pijace.

Pijačne uprave, samo na osnovu poreza na dodatnu vrednost u budžet države godišnje uplate 600 miliona dinara, tvrdi on.

Ističući da su pijace najjače tržište u Srbiji na kojima građani troše 70 odsto kućnog budžeta, on dodaje da oko 95 odsto ukupne ponude na pijačnim tezgama čini individualni sektor, u čemu poljoprivrednici učestvuju sa 70 odsto.
"Zbog ovako velikog učešća poljoprivrednika, država mora naći interes da investira u poljoprivredu, jer tu su i radna mesta", ocenio je Batalović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je više od 90 odsto poljoprivrednih proizvođača koji proizvode na površinama manjim od 30 hektara, proizvodnja poslednjih godina specijalizuje se i sve je veća u staklenicima i plastenicima, tako da se na pijacama menja odnos ponude i potražnje.

"O ukidanju pijaca niko u Evropi ne razmišlja. Naprotiv, rade intenzivno na njihovom razvoju, pre svega veletržnica na kojima se snabdevaju i hipermarketi", rekao je Batalović. On smatra da je atraktivnost pijaca i u tome što malo koja druga prodajna mesta omogućavaju da se uspostavlja neposredni kontakt kupca sa proizvođačem. "Pijace su jedino mesto gde tržišni mehanizmi funkcionišu bez ograničenja i gde se cene slobodno formiraju", rekao je Batalović.

Pijacama se ne posvećuje dužna pažnja, marginalizovane su i tretirane kao komunalna delatnost i sporedne tržišne institucije, ocenio je on.


  • Aca

    19.02.2022 19:48
    Manemoj
    A nece niko da kaze da je roba kvalitetnija i svezija od one u marketima .Kad dodjes u market posle posla da kupis voce pre tebe je svaku tu pomorandzu ili mandarinu ili limum prepipalo bar 10 ljudi pa je ti kupi majcin sine .I onako je u marketima zbog niske cene neroba druge i trece klase jos kad je stisne ko zna kolko ljudi...
  • Trange frange

    03.01.2015 05:19
    pa ko koga z...be
    99% prodavaca na pijaci su preprodavci.Ovi sa kvantaša uzimaju robu direktno iz dvorišta na veliko, a preprodavci sa kvantaša i akcija u megamarketima ili Mađarije.A onda ti sakriju vagu i ukradu ~ 10% od težine, ubace koji truleks + uzmu deo od PDVa i to im je zarada.Uvek su par dinara jeftiniji od prodavnica, ali ne uvek.Treba stojati 5-6 sati na ovoj hladnoći na otvorenom.Mnogi i mandrknu odjednom.

    Država bi i tu nešto da ukrade, da ih uvede u APR podmetne fiskalne kase i uzme doprinose i PDV 20% od njih.U tom slučaju bi mnogi odustali jer bi zarada bila minorna.Zato oni jedan dan otvore, drugi dan zatvore i nastavljaju na crno, a interventna im otima robu (iz Mađarske panduri to dele između sebe) i još plus kažnjava.I tako sve u krug.Pijace,pekare,banke, apoteke.Sve sama trgovina i ko će koga da prevari na razlici cene, bofl robi (npr.kiselo trulave pomorandže da pobaciš) i kursu eura, a proizvodnja cvrc.
  • pola viagre

    02.01.2015 22:34
    Neće ni ovo još dugo,95% robe na pijacama je skuplje nego u megamarketima i to su veoma osetne razlike u ceni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija