Srbi prekomerno konzumiraju antibiotike

Prema podacima Nacionalne laboratorije Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Srbija je jedna od zemalja sa najvišim procentom rezistentnih sojeva bakterija u Evropi.
Prema podacima Nacionalne laboratorije Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Srbija je jedna od zemalja sa najvišim procentom rezistentnih sojeva bakterija u Evropi. Podaci su rezultat istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 50 odsto stanovnika Srbije.

Antibiotici su registrovani u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije kao medikamenti koji se mogu dobiti isključivo na lekarski recept.

U Apoteci Novi Sad kažu da antibiotike izdaju samo na recept.

"Trebamo se pridržavati svih pravila i propisa kako bi se stabilizovalo i snabdevanje lekovima i racionalizovala upotreba, jer upotreba antibiotika za svaku banalnu infekciju dovodi do takvih stanja gde je rezistentnost na svakom koraku", rekla je Vlatka Farkaš, farmaceut iz Apoteke "Novi Sad".

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine dobili smo i informaciju da su studenti farmacije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu sproveli istraživanje među 250 Novosađana. 50 odsto naših sugrađana izjavilo je da antibiotike može da nabavi i bez lekarskog recepta, a takođe je 50 odsto njih reklo da veruje da antibiotici leče i virusne upale.

Rezistencija je globalni problem i javlja se ne samo kada se uzima previše antibiotika, nego i kada se oni daju na neodgovarajući način, kažu stručnjaci. "U slučaju virusnih infekcija, da znamo da oni ne deluju, ne treba ih davati, u slučaju drugih prehlada, ili nekih infekcija kod kojih antibiotici ne deluju, samolečenje takođe ne bi trebalo da se primenjuje", naglasila je Prof. dr Zora Jelesić, mikrobiolog.

"Postoji još jedan veliki problem, a to je primena antibiotika u veterini, pa se i kod životinja koje koristimo u ishrani javljaju rezistentni sojevi. Unosimo ih hranom i vodom koju su životinje zagadile i direktnim kontaktom. S obzirom na to da rezistencija nije problem samo humane medicine, neophodna je sinhronizovana akcija u koju bi bili uključeni i stručnjaci za poljoprivredu, veterinu i zaštitu životne sredine, kako se ne bismo vratili u preantibiotsku eru", dodala je profesorka Jelesić.

  • Ogorčena majka

    02.01.2015 22:25
    -
    Trebalo bi i doktori da se malo više pozabave pacijentima umesto što odmah prepisuju antibiotike.
    Primer: Po uputu pedijatra detetu je polovinom novembra rađen bris nosića i tada je imao mali broj jedne vrste bakterija. Terapija je zbog malog broja bakterija bila bez ikakvih antibiotika.
    Prošle su dve nedelje i dete nije ozdravilo. Konstantno je curio nosić, kašljao ali se počeo žaliti i na bol u grlu. Odlazimo kod pedijatra ( radi drugi pedijatar jer je naš na bolovanju), napominjemo da smo radili bris sa antibiogramom. Ne gleda rezultate brisa nego prepisuje Cefaleksin iako na antibiogramu stoji veliko slovo R što znači da je bakterija otporna na tu vrstu antibiotika. Već sutra dan detetu nije bolje. Temperatura 39,8. Mučili smo se tako pet dana. Odlazimo na kontrolu kod svog pedijatra koji konstatuje malu upalu pluća i prepisuje drugi antibiotik jer prvi nije dao rezultate. Već sutra dan temperatura pada i dete se svakim danom osećalo bolje.
  • Deks

    02.01.2015 21:50
    "Srbija je jedna od zemalja sa najvišim procentom rezistentnih sojeva bakterija u Evropi. Podaci su rezultat istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno 50 odsto stanovnika Srbije." - Ja ovu vest ili ne razumem ili je ona nelogična. 50% stanovništva Srbije, odnosno svaki drugi stanovnik, je zaista veliki broj građana što bi značilo da svako od nas poznaje neku osobu, ili smo mi ta osoba, koja je nedavno dala krv ili bris na analizu kako bi se utvrdilo prisustvo rezistentnih bakterija. Ja takvu osobu ne znam a verovatno i većina čitalaca što navodi na zaključak da je ovo "istraživanje" krajnje sumnjivo. Nisam protiv opreza u korišćenju antibiotika ali smatram da je jedno od ljudskih prava građana da može kupiti slobodno antibiotik u apoteci kao i lekove poput aspirina pogotovo poznavajući naš neefikasan zdravstveni sistem kada nekada danima čekate na pregled kod lekara. Naravno za tu svrhu slobodne prodaje treba odabrati jednu do dve vrste antibiotika a druge vrste sačuvati da bi bili efikasni u slučaju pojave rezistentnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija