"Žena je svom domu najnezaštićenija"

Serije ubistava žena poslednjih dana prethodne godine, ponovo su potresle Srbiju, a tokom 2014. je u porodičnim svađama stradalo čak 24 žena. Brutalne zločine činili su supružnici, bivši partneri, ljubavnici, a zajedničko većini njih je nasilje koje su žrtve trpele godinama unazad.

Serije ubistava žena poslednjih dana prethodne godine, ponovo su potresle Srbiju, a tokom 2014. je u porodičnim svađama stradalo čak 24 žena. Brutalne zločine činili su supružnici, bivši partneri, ljubavnici, a zajedničko većini njih je nasilje koje su žrtve trpele godinama unazad.

 

Neki slučajevi zlostavljanja bili su prijavljivani policiji, ali i pored toga nadležni nisu uspeli da obezbede adekvatnu zaštitu. Stručna javnost je zbog toga saglasna da zakonska regulativa mora da se menja, ali i svest ljudi.

Većina zločina dogodila se iz strasti, s obzirom na to da je život izgubilo 14 bračnih partnerki, dve bivše supruge, dve devojke i tri vanbračne partnerke. Pored toga ubijene su i dve majke i jedna sestra, a svi zločini su većinom izvedeni uz pomoć vatrenog oružja. Prema rečima Vesne Stanojević, koordinatorke Savetovališta protiv nasilja u porodici, odgovornost zbog tragedije nekada leži na institucijama koje nisu adekvatno reagovale i zaštitile žrtvu, a nekada na građanima koji ignorišu pozive upomoć.

- Ipak, treba imati u vidu da nije retkost da žene ništa ne čine da promene situaciju u kojoj su se našle, ili još gore da se vraćaju nasilniku - kaže Stanojević. - One moraju da budu svesne da ako ih je suprug jednom tukao, teško da će se to promeniti u budućnosti. Sa druge strane, država ne sme da dozvoli da ne dobiju zaštitu oni koji je zatraže. Skandinavske zemlje, na primer, reaguju odmah po prijavi. Kod njih nikako ne može da se dogodi da žrtva i nasilnik dele kuću kao što je bio slučaj u Čoki, gde je nedavno muškarac izbo nožem bivšu suprugu.

Prema istraživanju Viktimološkog društva Srbije, svaka druga žena u Srbiji doživela je psihičko, a svaka treća fizičko nasilje od nekog člana porodice. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će na globalnom nivou najmanje jedna od tri žene biti pretučena, silovana ili na drugi način zlostavljana tokom života. U većini slučajeva zlostavljač je član njene porodice

Savetovalištu protiv nasilja u porodici se tokom 2014. godine, za neku vrstu pomoći, obratilo skoro 3.000 žena. Ipak, oni smatraju da neuporedivo veći broj žena trpi nasilje, a da vrlo mali procenat njih traži pomoć.

Inače, statistika pokazuje da je žena u svom domu najnezaštićenija. U gotovo polovini slučajeva gde su žene bile žrtve, ubistvo se dogodilo u prostoru u kome je ona živela zajedno sa nasilnikom. Iako, postoje mere zaštite od nasilja u porodici predviđene porodičnim zakonom kao i obavezna procena rizika predviđena Posebnim protokolom za postupanje policije u slučajevima nasilja nad ženama, rezultati uglavnom izostaju, navode u organizaciji Mreža "Žene protiv nasilja".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija