Prvo dete putuje na lečenje o trošku Fonda

Tromesečni Luka Bojić iz Lazarevca u utorak putuje u Belgiju na operaciju oba oka o trošku Fonda za lečenje dece u inostranstvu.

Tromesečni Luka Bojić iz Lazarevca u utorak putuje u Belgiju na operaciju oba oka o trošku Fonda za lečenje dece u inostranstvu.

Luka, koji ima retinopatiju u odmakloj fazi i za koga u Srbiji nema leka, prvo je dete čije će kompletno lečenje biti pokriveno sredstvima iz nedavno osnovanog Fonda.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je rekao da je za nešto više od mesec dana rada Fonda pristiglo osam zahteva roditelja mališana i jedan zahtev odrasle osobe za lečenje u specijalizovanim bolnicama u inostranstvu.

Do sada su ova deca odlazila na lečenje u inostranstvo prikupljanjem pomoći u humanitarnim akcijama, a mnogi nisu ni dočekali dan polaska jer je prikupljanje novca predugo trajalo, a pratile su ga i brojne afere o zloupotrebama.

Roditelji malog Luke nedavno su izjavili da dečak ima uznapredovalu retinopatiju, koja se javlja kod prevremeno rođene dece i da su im lekari rekli da mališanu pomoći nema u Srbiji. Operacija na jednom oku, kako su izjavili beogradskim medijima, zakazana je za 7. januara, a na drugom oku dan kasnije.

Ministar zdravlja kaže da je na račun fonda uplaćeno više od tri miliona evra i da se polako približavaju cifri od četiri miliona evra. Početni novac za rad Fonda od milion evra obezbedila je Vlada Srbije, da bi zatim od Ministarstva rada pristiglo još dva miliona evra koji su bili namenjeni nevladinim organizacijama, ali je novac pristizao i od kompanija i pojedinaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija