Prošla godina najtoplija i najkišovitija još od 1988.

Prema podacima meteorologa, prosečna temperatura za 2014. godinu iznosi 13,92 stepena Celzijusova, što čini godinu za nama trećom najtoplijom još od davne 1888, kada su počela merenja vazdušnih vrednosti. 

Prema podacima meteorologa, prosečna temperatura za 2014. godinu iznosi 13,92 stepena Celzijusova, što čini godinu za nama trećom najtoplijom još od davne 1888, kada su počela merenja vazdušnih vrednosti.

Ipak, sumiranje prošlogodišnjih meteoroloških uslova dovelo do još jednog iznenađujućeg podatka - 2014. bila je i najkišovitija do sada!

"Objašnjenje za to kako je moguće da jedna godina u isto vreme ponese titulu jedne od najtoplijih i najkišovitije oduvek svakako postoji, iako bi, na osnovu prvog podatka, godina za nama trebalo da bude suva", objašnjava ovu nelogičnost meteorolog Branko Sparavalo iz "Meteosa".

"Do ovoga je došlo zahvaljujući toploj zimi, odnosno prva tri meseca 2014, a zatim i poslednja tri meseca, koja su takođe bila neobično topla za taj period. U međuvremenu, temperatura se kretala u granicama proseka, tokom kojeg smo imali i velike kiše."

Ono u čemu 2014. ubedljivo prednjači u odnosu na sve ostale jeste godišnja količina padavina. U odnosu na 1999. godinu, kada je palo 1043 litra kiše po kvadratnom metru, prošlogodišnja izmerena vrednost veća je za 52 litra. Teške posledice tolikih padavina, od čak 1.095 litara po metru kvadratnom, svakako su obeležile godinu za nama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija