Vukčević: Moram u penziju

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević krajem januara odlazi u penziju i to zbog promene zakona koji mu onemogućava da završi manadat.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević krajem januara odlazi u penziju i to zbog promene zakona koji mu onemogućava da završi manadat.

Vukčević kaže da učestali napadi na njega i tužilaštvo imaju za cilj relativizaciju istraga koje idu ka komandujućem kadru.

"Moram u penziju po sili zakona jer ispunjavam uslov, starosni uslov od 65 godina koji postoji po Zakonu o javnom tužilaštvu. Kad ispunim taj uslov, ja moram u penziju. Međutim, postavlja se jedno pitanje. Ja sam biran na šest godina. U momentu kada sam biran tačno se znalo koliko godina imam. Ja nisam menjao izvod iz matične knjige. Znalo se kad ispunjavam te uslove za penziju, pa sam ipak izabran i taj mandat mi traje do kraja godine. Ipak, ovo je došlo munjevito, u roku od nekoliko dana je promenjen taj zakon i nije ostvaljen mogućnost da ja nastavim da radim. Zašto je to urađeno? Zbog toga što smo mi bili u jednoj da kažem akciji, četiri predmeta smo mi započeli i bili na putu da ih dovodimo do kraja", kaže Vučković.

Povodom medijskin napada da je odavao podatke iz određenih predmeta Amerikancma, kao i optužbi da je jedan od njegovih zamenika nelegalno izabran, Vukčević kaže da su te optužbe smešne. "To su smešne stvari. To je sve u pavcu medijskog linča i diskreditacije ličnosti. Vi kad to plasirate imaćete dosta ljudi, prostog sveta, koji će za vas reći da ste američki špijun."

Vukčević kaže da svi ti napada nisu personalni, već napad na institicuiju Tužilaštva za ratne zločine. "Cilj je potpuna relativizacija i onemugućavanje daljih aktivnosti tužilaštva u pravcu rasvetljavanja ozbiljnih krivičnih nedela. Cilj je onemogućavanje Tužilaštva da radi svoj posao, da dalje otkriva, a na putu smo da još toga otkrijemo."

Vukčević je objasnio i da se sada otvara prostor da se Tužilaštvo bavi komandujućem kadrom. "Hag je radio naviše i srednje predmete, a nama je ostavljeno da radimo najniže, te egzekutore. Haški tribunal je prestao da radi i sada možemo da procesuramo i te gore. I to je jedan od razloga jer mi sada idemo gore i to je razlog kampanje koja ide protiv nas. Mi već mamo jednu istragu protvi jednog generala."

On je naveo i da je neophodno pojačati kapacitet Tužilaštva ako se želi njegova efikasnost. Povodom čestih zamerki da se nije dovljno radilo na rasvetljavanju zločina nad srpskim žrtvama, Vukčević kaže:

"Upravo sada spremamo jedno obraćanje javnosti, jedan elaborat da se vidi koliko je upravo urađeno na planu srpskih žrtva, da pokažemo javnosti, čisto radi objašnjenja, jer se manipuliše time."

  • Steva-NS

    04.01.2015 20:55
    Nisi "završio" posao,al ne brini.Obzirom ko nam bira "sudije",ima ko će "ugasiti svetlo"!
  • Lala

    04.01.2015 19:30
    svi putevi..
    vode prema SANU i SPC
  • SasaNS

    04.01.2015 18:43
    Ajooooojjj
    Sad sam se baš ražalostio. Kako si radio svoj posao, bolje da ga nisi ni radio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija