Inspekcija kontrolisala broj zaposlenih u apotekama

Ovu Novu godinu privatni apotekari pamtiće po neprijatnom iznenađenju Ministarstva zdravlja, koje je im je poslalo inspektore u kontrolu. Da stvar bude gora, nije kontrolisano da li ima lekova koji nisu na stanju ili im je istekao rok, već da li radi dovoljan broj farmaceuta, piše Alo.

Ovu Novu godinu privatni apotekari pamtiće po neprijatnom iznenađenju Ministarstva zdravlja, koje je im je poslalo inspektore u kontrolu. Da stvar bude gora, nije kontrolisano da li ima lekova koji nisu na stanju ili im je istekao rok, već da li radi dovoljan broj farmaceuta, piše Alo.

Javna je tajna već deset godina da je u državnim i privatnim apotekama manjak farmaceuta, jer su deficitarni na tržištu. Vlasnici apoteka u Srbiji, kako tvrdi farmaceutkinja Vukosava Stevanović, članica Radne grupe za borbu protiv korupcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravde, jedni drugima bukvalno otimaju farmaceute. Naravno, kako kaže Stevanovićeva, cela ova akcija ukazuje i na moguću korupciju, jer privatnim apotekama s jedne strane preti zatvaranje, dok se sa druge poslovni prostori farmaceutskih kuća u stečaju izdaju veletrgovcima koji će dodatno da ugroze male apoteke zbog nižih cena lekova.

- Mnoge apoteke u Srbiji ne zadovoljavu propise da u njima rade dva farmaceuta i jedan farmaceutski tehničar Državne i privatne apoteke već decenijama ne mogu da ispune taj uslov, jer faramceuta nema dovoljno na tržištu. Kontrolišući samo privatne apoteke država ne samo da ih diskriminiše, već budi sumnju i na korupciju, zbog čega će se udruženja apotekara "Apotekarsko jezgro" i "Apotekarsko društvo Vojvodine" obratiti nadležnima za pojašnjenje situacije - kaže Stevanovićeva i dodaje:

- Lanac apoteka iz Makedonije zakupio je prostor za veleprodaju jedne novosadske farmaceutske kompanije u stečaju i započeo otvaranje apoteka. To je čista nelojalna konkurencija svim malim apotekama i dovešće do njihovog gašenja.

Ministarstvo: Nema većih problema

Portparol Ministarstva zdravlja Nemanja Velikić da inspektori redovno kontrolišu apoteke, posebno kada je reč o broju kadrova. - U kontrolu idemo i po tim specijalnim prijavama. Dosad nismo utvrdili veće probleme u vezi sa brojem zaposlenih. Naravno da da ćemo razmotriti pritužbe koje budu stigle od udruženja apotekara - rekao je on.

  • Semiramida

    05.01.2015 10:55
    Makedonske apoteke
    Koje su to makedonske apoteke u Novom Sadu???
  • U prevodu treba bezati odavde

    05.01.2015 07:22
    Ili postati insektor rada
    Nista ne radis a pare same dolaze.Skolska prijateljica generacija 1976-o godiste u Nemackoj radi kao apotekarka plus preko toga kao medicinska sestra.Ostane joj 4000 evra cisto.U Srbiji je imala bolove u kicmi i 400 evra neisplacene zarade za 3 meseca rada u jednoj maloj apoteci u jednom jos manjem mestu na jugu Srbije.Da su meni Nemacka i nemacki recnik zivi i zdravi i da se otkacim iz ovog senatorijuma i rezervata od drzave sto pre to bolje.Devojka prala sudove Nemcu u pocetku dok nije naucila jezik imala 600 evra plate stan i tri puta dnevno hranu.U Srbiji radila u apoteci tri meseca bez plate,bez hrane,bez stana.
  • 04.01.2015 22:07
    Zbog povećane kontrole, male apoteke koje posluju ilegalno deset godina strahuju da više neće moći da posluju. Ja ne vidim gde je tu problem, osim u tih deset godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija