Notarima namenili 10,5 miliona evra

U izmene Zakona o javnim beležnicima radi proširenja njihovih nadležnosti ukupno će biti uloženo 10,5 miliona evra.

U izmene Zakona o javnim beležnicima radi proširenja njihovih nadležnosti ukupno će biti uloženo 10,5 miliona evra.

Ovo su podaci prikazani u okviru državnog Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23.

Tačnije, ovu svotu izdvaja nemačka organizacija GIZ, u okviru Programa pravne i pravosudne reforme, dok će iz budžeta Srbije ove godine biti izdvojeno 71.136 evra. GIZ je već, kako se vidi iz Akcionog plana, između 2011. i prošle godine uložio 5,250 miliona evra da zaživi notarijat u našoj zemlji. Od ove, pa sve do kraja 2018. biće uloženo još po 1.312.500 evra godišnje.

Pitanje zašto nemačka organizacija ulaže u jednu branšu u Srbiji zbog koje je na noge ustalo 8.500 ovdašnjih advokata, postavljeno je i na poslednjoj konferenciji za novinare Advokatske komore Srbije prošle godine. Doduše, nisu pominjane brojke, ali je predsednik AKS Dragoljub Đorđević izjavio da "se zna ko je Veliki brat koji ulaže u javnobeležnički sistem u našoj zemlji". On, međutim, nije imao odgovor zašto.

Kolike pare se ulažu i zbog čega ne zna ni predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović. On za "Novosti" ipak objašnjava o kakvom proširenju nadležnosti je reč. - U skladu sa Zakonom o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, sve overe koje su bile u nadležnosti sudova ili opštinskih uprava prelaze notarima od 1. marta 2015. - kaže Đukanović.

U ovom trenutku u Srbiji rade 92 beležnika i on se slaže da taj broj nije dovoljan za novi obim posla od proleća. Zato je Javnobeležnička komora raspisala javni konkurs za imenovanje 117 novih beležnika za teritoriju cele zemlje, a pre svega u opštinama u kojima do sada nisu izabrani, i zatim u opštinama gde se pokazalo da izabrani broj nije dovoljan. Konkurs je objavljen 30. decembra u "Službenom glasniku" i traje 30 dana od dana objavljivanja.

- Uvođenje javnog beležništva je sastavni deo reforme pravosuđa i usklađivanja sa zakonodavstvom EU, a krajnji cilj je efikasniji i sigurniji pravni sistem. Ovo nije prvi put da zakonodavac deo nadležnosti sudova prebacuje na druge institucije radi efikasnosti. Podsećam da su se nekad poslovi registracije i preregistracije firmi obavljali u privrednim sudovima, pa je to prebačeno u Agenciju za privredne registre - kaže Đukanović.

Ranije su se i podaci o nepokretnostima čuvali u zemljišnim kljigama sudova, a sada o tome brine katastar. I obe službe su se, napominje, pokazale efikasnijim. - Suština je u povećanju pravne sigurnosti i efikasnosti, i to je najvažnije za krajnje korisnike - građane i pravna lica. Građani javnim beležništvom dobijaju pre svega povećanu pravnu sigurnost, jer beležnici prilikom sastavljanja i overe ugovora moraju da provere dokumentaciju, da se uvere da je sve u skladu sa zakonom, što sudovi ranije prilikom overe nisu radili, već su samo verifikovali identitet stranaka - ističe predsednik JBK.

Advokati, međutim, ne misle tako. U Srpskom advokatskom društvu napominju da su pred Ustavnim sudom osporili odredbe Zakona o javnom beležništvu i sa njim povezanih zakona "bez kojih i sam taj malopravnički zakon ne može opstati u pravnom životu".

- Poslenici prava čiji naučni i stručni autoritet je etabliran i van granica naše zemlje, osporili su ustavnost, naučnoteorijsku prihvatljivost, ali i društvenu korisnost ovako ustrojenog sistema beležništva - kaže Dušan D. Bratić iz Društva. - Istovremeno, povodom desetkovanja njenih poslova u korist "odabranih" notara, advokatura je u stanju krajnje nužde primenila obustavu rada. Ionako u neredu, srpsko pravosuđe našlo se u ponovnoj agoniji, pa više u svojim vitalnim tačkama i ne funkcioniše. Ukupno gledano, taj neslavni poduhvat i sve što ga je pratilo, posebno indicije korupcije i oštećenje budžeta, Srbiju su skliznule ka zemlji vladavine neprava. Pravne, ekonomske i posledice po međunarodni ugled još nisu sagledane.

Pregovori između predstavnika Advokatske komore Srbije i stručnog tima Ministarstva pravde nastaviće se 5. i 8. januara, potvrđeno je za "Novosti" u AKS. Po rečima pomoćnika ministra Čedomira Backovića, ostale su dve sporne tačke - da li notari imaju pravo da odbiju overu, odnosno solemnizaciju ugovora koje sačini advokat, ako smatraju da je pravno štetan, i da li smeju da sastavljaju javnobeležničke zapise i onda kad zakon to ne nalaže.

  • dule

    05.01.2015 11:17
    @ Pravnik
    "ne znam zaista šta je sledeće, da lekari prestanu da nas primaju na urgentno i da leče pacijente uopšte zbog toga što im se nešto ne dopada, šta ima veze, oni su u krajnjoj nuždi kao i vi, a po potrebi će da vitlaju hipokratovom zakletvom i da pričaju kako im treba status službenog lica jer ih gnevni pacijenti napadaju? e takva je priča."

    Pa ajde recimo da zamislimo analogiju. Recimo da vlada donese zakon o opravdavačima - ljudima koji su završili medicinski fakultet ali nisu lekari. I koji vas ne pregledaju, ne operišu, ne prepisuju lekove ali zato pišu lekarska opravdanja, što za decu što za odrasle. I da je broj tih ljudi OGRANIČEN (recimo 223 u Srbiji, trebalo je 250 po zakonu, al ajde bože moj), i da imaju MONOPOL na pisanje opravdanja (lekari to više ne rade) i da recimo pisanje jednog opravdanja košta 1500 dinara.

    Može?
  • Nama Srbima treba

    05.01.2015 08:59
    notar za mozak
    ne za overu ugovora.
  • dada

    05.01.2015 07:39
    Kada
    stane zdravstvo, pasce vlada. Do tad cete se vi prepucavati, a neki ce puniti dzepove.

    A stace, jer je korupcija vec presla svaku meru,a uslovi za lecenje su vise nego ocajni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija