Miščević: Neotvaranje poglavlja nije neuspeh već propuštena prilika

Neotvaranje prvog poglavlja tokom 2014. godine nije neuspeh već propuštena prilika, ocenila je šefica tima za pregovore s EU Tanja Miščević, dodajući da je Srbija uradila jako mnogo da postavi dobre osnove uspešnog ubrzanja evropskih integracija.

Neotvaranje prvog poglavlja tokom 2014. godine nije neuspeh već propuštena prilika, ocenila je šefica tima za pregovore s EU Tanja Miščević, dodajući da je Srbija uradila jako mnogo da postavi dobre osnove uspešnog ubrzanja evropskih integracija.

"Probali smo da nametnemo otvaranje prvog poglavlja u ranoj fazi pregovora, jer smo osetili da smo spremni i da je to potrebno. No, to nam je dobra škola da nikako ne smemo zaboraviti da je odluka o otvaranju poglavlja uvek politička", rekla je Miščevićeva za Politiku. Ona je istakla i da je godišnji izveštaj Evropske komisije više nego pozitivan u smislu preduzetih reformi i preporuka za dalje korake.

Povodom stava da se od Srbije očekuje aktivniji pristup sprovođenju Briselskog sporazuma za otvaranje poglavlja 35, Miščevićeva je rekla da je posle višemesečnog vakuuma i nepostojanja vlade u Prištini neminovno da dođe i do problema u razgovorima na tehničkom nivou. "Pratim razgovore na tehničkom nivou i vrlo često sam iznenađena nivoom spremnosti na kompromis srpske strane, ali i nedostatkom istog sa strane Prištine", kazala je ona, dodajući da je važno znati kako će izgledati pregovarački proces u poglavlju 35, jer je to apsolutna novina i nema drugih iskustava.

Miščevićeva je navela i da je Srbija u obavezi da postepeno usaglašava svoju spoljnu politiku sa evropskom i da sa njom potpuno bude usklađena u momentu stupanja u članstvo. "Trenutno se saglasnost meri statistički, u odnosu na broj odluka i rezolucija kojima se pridružujemo, ali i na osnovu drugih aktivnosti poput učešća i doprinosa Srbije misijama EU za upravljanje krizama", rekla je Tanja Miščević.

  • НиколаНС

    06.01.2015 17:27
    Ма немој
    За мене је то радост и шанса да ова земља остане ван фашизма
  • ST

    06.01.2015 13:07
    Sta reci...
    ...osim,da nasi politikanti nisu dorasli gujama sa zapada.Zapravo je lose,jer je preko nasih ledja.
  • LimanacNS

    06.01.2015 09:57
    Nismo ni probali, tako da...
    Nije šija, nego vrat!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija