FOTO: Paljenje badnjaka širom Srbije

Vernici u Srbiji obeležavaju Badnje veče.
Vernici u Srbiji obeležavaju Badnje veče.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je večeras osvešćenje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh je tom prilikom poručio da je badnjak simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista. "Srećan Badnji dan i Badnje veče u kome polažemo naše drevne simbole - badnjak kao simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista", poručio je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je rekao da je unošenje i paljenje badnjaka jedan od običaja našeg naroda a da se mnogi pitaju od čega je on izvorno potekao. "To je običaj nasleđen iz drevnih vremena, kada su naši preci pripadali drugoj religiji. Oni su kao simbol svoje vere imali badnjak", rekao je patrijarh.

Istakao je da je badnjak po svojim svojstvima razvija veliku toplotu i svetlost i da je to uzeto kao simbol Hrista koji nas nadahnjuje plamenom ljubavi i svetlošću istine. Prema njegovim rečima, tako je badnjak simbol ljubavi i svetlosti, divan i dobar simbol zajedništva i jedinstva i porodičnog života.

I ispred manastira Žiča večeras je u prisustvu brojnih pravoslavnih hrišćana zapaljen badnjak. Pre paljenja badnjaka, u crkvi Svetog Spasa služeno je bdenje čime je svečano najavljen dolazak Božića.

Svečanim i večernjim liturgijama i paljenjem badnjaka Badnji dan obeležen je u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u kraljevačkoj opštini.

Hladno vreme nije smetalo velikom broju vernika iz Jagodine i okolnih sela da večeras, u portama Saborne crkve "Svetih apostola Petra i Pavla", "Svetog arhangela Mihajla" i "Svete Petke" u ovom gradu, prisustvuje ceremoniji paljenja badnjaka.

Pre nego što je stavljen na vatru, badnjak kojeg je nosilo nekoliko maldih momaka, u povorci vernika i sveštenika nošen je oko crkava. Vernici su se utrkivali ko će pre otkinuti grančicu sa badnjaka, pre nego što u celosti izgori. Pre ceremonije paljenja badnjaka u crkvama je služena liturgija a vernici su badnjak kitili novčanicama i ispod njega ostavljali poklone. U crkvenoj porti služena je vruća kuvana rakija.

Više stotina Užičana badnje veče provelo je na liturgiji u crkvi Svetog Đorđa i paljenjem badnjaka u porti. Tradicionalno je zapaljen i badnjak koji je u crkvu doneo gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa rukovodstvom grada.

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Božić 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. To su Jerusalimska partijaršija, Srpska pravoslavna crkva, ruska, makedonska, gruzijska crkva i Sveta Gora. Zajedno sa Uskrsom i Duhovima (Sveta trojica), Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika.

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post.

  • fox

    06.01.2015 23:42
    a koliko njih
    je stvarno drzalo 40_dnevni post? nesto su mi suvise zivahni sa svim ovim petardama iako izgledaju kao rucne bombe....NAUCITE DA SLAVITE BOZIC IZ UVERENJA A NE IZ MODE ILI INATA ako uopste imate pojma o pravoslavlju!
  • 06.01.2015 23:19
    paganski bal
    Rodio se srbski mesija? Kakve veze Jesua ima s vasim hrastovima i petardama?
  • 06.01.2015 23:12
    Neka gori svrbija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija