Uskoro nacionalni plan za upravljanje medicinskim otpadom

Srbija uskoro treba da usvoji nacionalni plan za upravljanje medicinskim otpadom za period od 2015. do 2025. godine, koji bi dao mogućnost za izgradnju spalionica manjeg kapaciteta.
Srbija uskoro treba da usvoji nacionalni plan za upravljanje medicinskim otpadom za period od 2015. do 2025. godine, koji bi dao mogućnost za izgradnju spalionica manjeg kapaciteta.

Prema rečima načelnice Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmile Šerović, nacionalni plan su izradili ministarstva zdravlja i životne sredine, a predlog plana nalazi se u fazi usvajanja.

Prema njenim rečima, oko 100 zdravstvenih ustanova u Srbiji je od 2007. godine, kroz projekat tehničke podrške za upravljanje medicinskim otpadom, dobilo stabilizatore i drobilice za inertizaciju i stabilizaciju infektivnog medicinskog otpada, koji se potom odlaže na komunalne ili sanitarne deponije.

"To je praksa i u evropskim zemljama koje nemaju spalionice", kazala je Radmila Šerović i dodala da se ta vrsta otpada organizovano sakuplja i iz privatnih klinika, koje zbrinjavaju dva privatna operatera.

Šerovićeva je rekla da po normativima struke trenutni način zbrinjavanja medicinskog otpada u Srbiji ipak nije usklađen sa praksom razvijenih zemalja gde se takav otpad spaljuje.

Ona je rekla da su sterilizacija i drobljenje infektivnog otpada, koji se sprovode po zakonu i neškodljivi su za okolinu, ipak zastarela tehnologija koja je data u prelaznom petriodu dok se ne izgrade spalionice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija