Privatni lekari: Podrška modelu "sa knjižicom kod privatnika"

Udruženje privatnih lekara i stomatologa pruža punu podršku uvođenju lečenja kod privatnika o trošku države, čime će građani od ove godine moći da odaberu svog lekara i leče se samo sa zdravstvenom knjižicom.
Udruženje privatnih lekara i stomatologa pruža punu podršku uvođenju lečenja kod privatnika o trošku države, čime će građani od ove godine moći da odaberu svog lekara i leče se samo sa zdravstvenom knjižicom.

Ovo udruženje podseća da su slične inicijative privatnika postojale i ranijih godina, ali nisu naišle na podršku vlasti.

"Najavljena promena je od strateškog značaja za ceo zdravstveni sistem, s obzirom na to da predstavlja veliki reformski pomak ka evropskim standardima i ubrzava pregovore iz Poglavlja 28", poručuju iz Udruženja privatnih lekara i stomatologa. "Ključna posledica novog modela je demonopolizacija državnih davaoca usluga zbog prelaska na plaćanja lekara odnosno stomatologa po principu 'novac prati pacijenta'. To znači da će sredstva iz fonda ići prema lekaru koga bira pacijent u zavisnosti od zadovoljstva pruženom uslugom. Princip slobodnog izbora lekara podstiče mehanizme konkurentnosti, čime se građanima obezbeđuje kvalitetnije i dostupnije lečenje uz otklanjanje veštačkih lista čekanja. Bitan efekat promena je racionalizacija potrošnje, jer se na godišnjem nivou rasipničko, duplo plaćanje zdravstvenih usluga procenjuje na tri odsto BDP, odnosno milijardu evra", poručuje Udruženje privatnih lekara i stomatologa.

Takođe, za načelo pravne države bitno je da građani ne izdvajaju istovremeno za državne zdravstvene ustanove, a leče se kod privatnika, poručuje Udruženje.

"Ipak, mora se postaviti pitanje zašto je bilo potrebno da prođe jedna decenija, nekoliko vlada i tri ministra zdravlja da bi model 'sa knjižicom kod privatnog lekara', inače već dugo prisutan kod naših tranzicionih suseda, postao proklamovani prioritet tek za sadašnje zdravstvenom rukovodstvu. Treba podsetiti da je kašnjenje u modernizaciji dovelo srpsko zdravstvo na poslednje, 34. mesto u Evropi. Uzrok kašnjenja su moćni lični i grupni komercijalni i koruptivni interesi, zamaskirani demagoškim fraziranjem i kvazi stručnom argumentacijom, koji su do sada blokirali svaku promenu", smatraju članovi Udruženja privatnih lekara i stomatologa.

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je uvođenje modela odlaska kod privatnog lekara o trošku države odnosno RFZO, a koji bi se u početku primenjivao u pedijatriji, ginekologiji, oftalmologiji i dijagnostici.

Uslov da privatnici počnu da leče o trošku RFZO je, kako je naglasio Lončar, donošenje odgovarajućih podzakonskih akata, s obzirom na to da je zakon već izjednačio privatno i državno zdravstvo.

  • ma

    07.01.2015 12:40
    Nemojte
    da lazete narod. Kad bude kao u Americi, zalicete se, ljudi, ali opet kasno.
  • Bojan

    07.01.2015 12:21
    Mozda
    Ovo verovatno treba uvesti ali jako oprezno i promisljeno, a najverovatnije je da ce nam se zestoko obiti o glavu jer kada smo mi nesto promisljeno uradili.
  • -

    07.01.2015 11:24
    -
    cim ga oni poddzavaju-tu nesto nije rocno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija