Putarina se plaća i od Horgoša do Segedina

Vožnja na deonici autoputa između graničnog prelaza Horgoš i Segedina više nije besplatna.
Vožnja na deonici autoputa između graničnog prelaza Horgoš i Segedina više nije besplatna.

Kako je objavila RTV Panon, od januara se korišćenje ove deonice naplaćuje županijskom matricom tako da vozače koji se iz Srbije zapute preko graničnog prelaza Horgoš prema Segedinu ili Morahalomu čeka neugodno iznenađenje.

Novi mađarski sistem naplate putarine, koji je od nove godine stupio na snagu, uveo je naplatu i na kratkim pograničnim deonicama i ukoliko vozač želi da koristi samo taj deo autoputa unutar određene županije treba da plati putarinu za tu županiju, a to košta 5.000 forinti po županiji (oko 2.000 dinara) i važi godinu dana. Uvođenje novih županijskih matrica ne pogađa one koji putuju na duže puteve jer su oni svakako u obavezi da plate državne putarine u čiju cenu su već uključene sve županijske deonice.

Predviđena kazna za ovaj prekršaj je 15.000 forinti, ali će do kraja januara, dok se ona tek uvodi u upotrebu, prekršiocima naplaćivati taksa od 1.500 forinti, te će biti upućivani na kupovinu županijske matrice.

Oni koji žele da izbegnu plaćanje ove županijske putarine mogu da prelaze granicu na Bajmoku, Kelebiji, Bačkim Vinogradima i Đali te da koriste regionalne puteve umesto autoputa.

S druge strane, za one koji češće voze do Budimpešte je promena sistema naplate putarine povoljna, jer godišnja putarina do Budimpešte umesto 42.980 forinti od sada može da košta 15.000 forinti (oko 6.000 dinara) ako se vozač odluči da kupuje županijske matrice.

  • VW

    08.01.2015 19:07
    Bojim se da Frizzle (nažalost) nije u pravu !
    Kao i on, svi mi sa autoputa za Segedin izlazimo pre pumpe. Iz Segedina se takođe istim putem vraćamo. Pri povratku nakon kružnog toka idemo desno, pređemo nadvožnjakom preko autoputa, pa skrenemo levo da se spustimo na pravac za Suboticu. Pre samog ulaza na onih 500m autoputa do granice, već godinama gledamo tablu na kojoj piše da je matrica na autoputu OBAVEZNA! Uvek sam se pitao, hoće li me sačekati kontrola, jer, znak za obaveznu matricu je vrlo jasan i nedvosmislen.
    Sem toga, sasvim je moguće da lokalni("stari") put do Segedina spada pod "županijske puteve" pa je upravo zbog toga potrebna "županijska matrica" koja će nam biti neophodna i ako dolazimo preko Morohaloma ??
  • bogi

    08.01.2015 13:43
    Slovo A (bez crtice) u mađarskom jeziku označava glas koji ne postoji u srpskom jeziku i zato mnogi ne ume da ga izgovore pa pošto najviše liče po zvuku na O mnogi srbi to izgovaraju kao O. Ali je to jedan poseban glas.
  • VladaN

    08.01.2015 07:57
    @Anonimus-Ana
    Ne podučavajte nikoga kada sami ne znate mađarski. A se čita na dva načina i nikako A sa i bez crte nije O.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija