Na današnji dan preminuo Nikola Tesla

U jeku Drugog svetskog rata, na današnji dan 1943. godine, preminuo je jedan od najznačajnijih naučnika svih vremena Nikola Tesla.
U jeku Drugog svetskog rata, na današnji dan 1943. godine, preminuo je jedan od najznačajnijih naučnika svih vremena Nikola Tesla.

Inovator i inžinjer najpoznatiji je po dizajniranju sistema naizmenične električne energije pomoću koje se napajaju gotovo svi moderni uređaji. Tesla je zaslužan za uređaje i ideje kao što su radio, rendgen, daljinsko upravljanje, električni motor, laser i bežično komuniciranje.

Rođen je 10. jula 1856. godine u ličkom selu Smiljan, a već 1875. godine otisnuo se u Evropu koju napušta nakon neuspelih studija i želje za radom u SAD-u. Godine 1884. seli se u Njujork gde počinje rad sa Tomasom Edisonom. Nakon raskola sa slavnim naučnikom Tesla osniva svoju kompaniju u saradnji sa nekoliko biznismena 1886. godine. Tu će doći do svojih najvećih ideja i dostignuća, a koja će neretko biti pogrešno ili nikako shvaćena.

Možda najpoznatiji Teslin eksperiment desio se na kraju veka, a obavljan je u Kolorado Springsu, gde je imao pristup energiji koja mu nije naplaćivana. Između ostalog, Tesla je tu eksperimentisao na ideji bežične telegrafije u želji da prenese informaciju iz Kolorada u Pariz.

Pored toga, Tesla je u Kolorado Springsu radio na atmosferskom elektricitetu, tačnije na osobinama munja. Istraživanje ga je kasnije odvelo u nekoliko različitih pravaca, uključujući i potvrdu rezonantne frekvencije Zemlje.

Početkom 20. veka Tesla je konstruisao možda i najpoznatiju "antenu" na svetu – toranj Vardenklif u Njujorku, koji mu je pomogao u eksperimentu bežične telefonije. Eksperimenti su okončani zbog nedostatka sredstava, a toranj je demoliran 1917. godine. Objekat od cigle je sačuvan, a 2013. je kupljen kako bi se mesto sačuvalo i posvetilo radu i delu Nikole Tesle.

Godine 1915. Rojters je objavio da Teslu i Edisona čeka Nobelova nagrada za njihov doprinos fizici, ali ta nagrada nikada nije dodeljena. Do današnjeg dana se nagađa o razlozima, a pretpostavlja se da je nagrada oduzeta pre uručivanja zbog uzajamnog animoziteta naučnika.

Ipak, Tesla je nastavio svoj rad objavivši 1935. godine pronalazak metode transmisije mehaničke energije kroz velike udaljenosti. Takva metoda, tvrdio je Tesla, mogla bi poslužiti za komunikaciju ili pronalazak ruda kao što su minerali.

Takođe, Tesla je tvrdio da je pronalazač novog oružja koje su novinari kasnije nazvali "death ray" ili "smrtonosni laser". Nikada nije potvrđeno postojanje makar sličnog oružja.

Godine 1937. doživeo je saobraćajnu nesreću, a do 1943. godine život je proveo uglavnom u osami, šetajući i hraneći golubove. Dva dana nakon smrti vlasti SAD-a predvođene FBI-em prisvojile su njegov rad oduzevši svu dokumentaciju do koje su mogli doći.

Danas jedan krater na Mesecu nosi njegovo ime, zajedno sa beogradskim aerodromom i jednim planetoidom.  Spomenici Tesli mogu se pronaći širom sveta, između ostalog u Njujorku, Kaliforniji, Kanadi, Japanu, Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

  • BB

    07.01.2015 20:20
    Jos nesto
    Jedinica za magnetnu indukciju (gustinu magnetnog fluksa) je Tesla. Sa oznakom T

    Ima po spomenik sa obe strane (kanadske i USA) Nijagarinih vodopada. Onaj sa americke strane, je posebno velik i impresivan. Podignut od strane SFRJ.
  • bole

    07.01.2015 15:42
    pravi srpski heroj
    večna ti slava junače

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija