Pucanje na Božić bilo zabranjeno još 1841.

Pucanje u ponoć na Badnje veče i na Božić je stari običaj koji pojedincima predstavlja pravo uživanje, ali većini ipak izuzetno smeta.
Pucanje u ponoć na Badnje veče i na Božić je stari običaj koji pojedincima predstavlja pravo uživanje, ali većini ipak izuzetno smeta.

Izgleda da je stanje stvari bilo isto i 1841. godine, kada je doneta zabrana ovakve vrste slavlja Hristovog rođenja u Beogradu. Pre skoro dva veka doneta je Zabrana pucanja o Božiću, a ovaj dokument je juče objavljen na Fejsbuk stranici Istorijskog arhiva Beograda.

Da je našim sugrađanima smetala pucnjava i u 19. veku jasno se vidi u tekstu zabrane, koja predviđa kaznu svakome ko bude pucao u slavlju.

Istoričar Čedomir Antić objašnjava za "24 sata" da je ovakva zabrana u potpunosti na mestu. "Sasvim je logično da na javnom prostoru bude zabranjeno pucanje, jer ispaljen metak uvek mora negde da završi, pa tako može da dođe do raznik nesreća. Srbija je u 19. veku bila ozbiljna država, a Beograd je tada bio jako mali, imao je svega oko 15.000 stanovnika", ističe on.

Iako se danas sve češće umesto pušaka koriste petarde, ni one nisu bezopasne kao što su pokazali mnogobrojni slučajevi povreda usred slavlja sa opasnom pirotehnikom. Međutim, još uvek ima onih koji se drže stare tradicije, pa tačno u ponoć ispale po nekoliko metaka.

"Pre nekoliko godina je bio slučaj pogibije koji policija dugo nije mogla da reši, da bi na kraju shvatili da osoba nije namerno upucana, već je neko ispalio metak u vazduh, a on je zalutao i okončao jedan život", priseća se sagovornik "24sata".

Tradiciju pucanja preuzeli smo iz turske kulture, a da ljudima to sve više smeta svedoče i mnogobrojne žalbe na društvenim mrežama.

  • Laki

    08.01.2023 13:10
    Pucnjava
    Pa po komentarima sa drustveenih mreza, zakljucujemo da pucnjava manje smeta ljudima koliko zivotinjama, 90% komentara kaze "prestanice sa bacanjem petardi pas mi se uplasio", samo poneki kazu da im licno smeta.
  • milan

    08.01.2021 11:22
    koja budalaština i laž
    naravno preuzeli smo turski običaj, inače turci su proslavljali Božić pucanjem u vazduh... A da Turci su bili muslimani, pa čekaj kako onda turski običaj pucanje za Božić??? Na tu priču mogu da se prime samo debili ...
    Elem, običaj pucanja za Božić je ostala iz doba dok je Osmanlijsko carstvo držalo okupiranu teritoriju Srbije i Crne Gore današnje, a onomad Stare Hercegovine, Srbije i ostalo. Osmanlije su zabranili zvonjavu zvona u crkvama za Božić, te se onda u brdima pucalo iz tog razloga umesto zvonjave zvona ( neki vid protesta ) jer se rođenje proslavljalo uz pucnjavu. Eto otkud pucnjava, što bi trebalo prekinuti jer zvona zvone slobodno...
  • 07.01.2015 16:19
    Normalna stvar,tada je zemlja bila uredjenija iako je bio 19.vek.Moze se slaviti I bez toga,a kada cemo se vratiti u 19.vek?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija