VIDEO: Proslava Božića u Srbiji i svetu

U Srbiji i svetu se proslavlja Božić.
U Srbiji i svetu se proslavlja Božić.

Obeležavanje Božića u Srbiji počelo je liturgijom u Hramu Svetog Save u ponoć. U Sabornoj crkvi jutarnju liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej.

Na božićnu liturgiju vernici, kažu, dolaze redovno. A i želje im se ne menjaju. "Samo da bude sve normalno, neka bude normalno, zdravlja i ništa drugo. Sve najbolje, zdravlja prvo i sve ostalo, da bude još bolja godina od prošle", neke su od želja.

U crkvi je bilo i gostiju iz inostranstva. A i onih koji zaslužuju status domaćina. "Svake godine dolazim, već više od 80 godina, skoro sam tu krstila praunuka, to je moja crkva, naročito mi je milo što se omladina ponovo vraća crkvi, to sam primetila, i to me jako raduje", kaže jedna građanka.

Tradicionalno, liturgiji prisustvuju i državni zvaničnici, političari, sportisti... "Nadam se da u ovoj godini možda možemo ostvarimo neki veći korak napred u odnosu na neku bolju i srećniju budućnost", rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

U podne se na Beogradskom trgu otvorenog srca 25. put lomila česnica. Iz pogače teške 50 kilograma dukate su izvukla trojica dečaka. I kruševački i zrenjaniski dukati završili su kod dece.

U Jagodini se Božić slavio u krugu porodice. Slični običaji i u svrljiškim selima.

"Ne ide se u goste nigde, ne daje se nikome ništa iz kuće. Rano se doručkuje, po običaju se spremaju neka stara jela", kaže Jovan Krstić.

U Kosovskoj Mitrovici božićne liturgije služene su s obe strane Ibra. U Južni deo grada, pod policijskom pratnjom, stiglo je stotinak Srba.

Poruku najmlađim vernicima poslao je episkop raško-prizrenski vladika Teodosije iz Gračanice. "Najviše se raduju deca, i blagodarni smo Bogu što, iako se smanjuje broj srpskih porodica na KiM, ne smanjuje se broj dece", kaže vladika Teodosije.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana. Drugi dan se posvećuje presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, a trećeg dana slavi se Sveti arhiđakon Stefan.

Proslava Božića u svetu

Božić 7. januara proslavljaju i Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Božićnu liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi služio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. Pozvao je Ruse da ojačaju svoju veru u Boga u teškim vremenima. Liturgiji su prisustvovale stotine ljudi, među kojima i premijer Dmitrij Medvedev.

Ruski predsednik Vladimir Putin božićnu čestitku je poslao iz sela Otradnoje, na jugu Rusije, gde je u lokalnoj crkvi prisustvovao božićnoj liturgiji. Crkva, iako mala, bila je dupke puna – procenjuje se da je u njoj bilo oko 450 ljudi.

Dočekujući Božić, mnogi Ukrajinci su posetili Hram Svetog Volodimira u Kijevu.

"Nadam se da će se narod u Ukrajini ujediniti, da će svi događaji iz prošle godine imati srećan kraj i da će u našoj zemlji konačno zavladati mir", kaže jedan od vernika.

"Današnji praznik znači pobedu dobra nad zlom – da se ratovi završe, da ljudi budu srećni i zdravi. Zato se Isus i rodio – da na zemlji budu mir i dobrota", poručuje njegova sunarodnica.

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarh Filaret pomolio se za mir u Ukrajini i celom svetu.

Patrijarh jerusalimski Teofilos Treći održao je božićnu liturgiju u Crkvi rođenja Hristovog u Vitlejemu. Liturgiji je prisustvovao i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Slave i hrišćani u Turskoj nakon što je nedavno najavljeno da će se u toj zemlji graditi prva crkva posle čitavog veka.

U međuvremenu je u Egiptu predsednik Abdel Fatah el Sisi učestvovao u božićnim svečanostima Kopta i prisustvovao službi u koptskoj katedrali Svetog Marka u istočnom delu Kaira.

U sirijskom glavnom gradu Damasku vernici su se okupili u hrišćanskom kvartu u starom gradu da obeleže Badnje veče.

U Libanu se slavi Božić, a bilo je proslava i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde postoji velika hrišćanska zajednica iseljenika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija