Lončar: Meriće se učinak svakog lekara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će do kraja godine u Srbiji biti uveden jedinstveni informacioni sistem koji će pokazati koliko je koji lekar pregledao pacijenata, koje su uspostavljene dijagnoze, prepisani lekovi, utrošen materijal...
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će do kraja godine u Srbiji biti uveden jedinstveni informacioni sistem koji će pokazati koliko je koji lekar pregledao pacijenata, koje su uspostavljene dijagnoze, prepisani lekovi, utrošen materijal...

"Ta baza podataka će nam pružiti jasnu sliku o tome ko koliko radi i koliki su troškovi zdravstvenog sistema", kaže Lončar za "Danas". Prema njegovim rečima, jedinstveni informacioni sistem će po prvi put pokazati realno stanje zdravstva u Srbiji.

"Svi podaci će biti transparentni. Do sada nisu bili objedinjeni, jer su ih svaka bolnica ili dom zdravlja slali posebno, sa "ručno" popunjenim informacijama", kaže ministar. Kakve posledice će proizaći iz jedinstvenog informacionog sistema "videćemo kad sakupimo podatke, kad ih analiziramo i uporedimo sa evropskim standardima".

Lončar je istakao i da je završen konkurs za prijem novih lekara.

"Oko 700 lekara uskoro će dobiti posao. Komisija trenutno pregleda sve prijave. Među kandidatima najviše ima anesteziologa, radiologa, patologa i pedijatara, što i jesu deficitarna zanimanja već godinama u Srbiji. Očekujemo da će ovi lekari uskoro biti na svojim radnim mestima, čime će značajno rasteretiti zdravstveni sistem i olakšati pacijentima", naglašava Lončar.

On je kao jedan od ciljeva Ministarstva zdravlja najavio i smanjenje liste čekanja za pojedine hirurške zahvate i podsetio da su liste čekanja za pojedine intervencije u protekloj godini smanjene za 10 do 15 odsto, ali i da treba poraditi na smanjenju čekanja za operacije katarakte, kuka i kolena.

Prema najavama ministra, u ovoj godini bi uz overenu zdravstvenu knjižicu pacijenti mogli da se leče i kod privatnog lekara, a uslov za to je donošenje odgovarajućih podzakonskih akata, "s obzirom da je zakon već izjednačio privatno i državno zdravstvo". Praksa lečenja kod privatnih lekara o trošku RFZO, prema planu, prvo bi trebalo da zaživi u pedijatriji, ginekologiji, oftalmologiji i dijagnostici.

  • još jedna zvezda

    10.01.2015 15:02
    iz Vučićeve vlade
    Kvantitet na račun kvaliteta. Tipično za ovog "doktora". Svi koji imamo pamćenje malo bolje od zlatne ribice, znamo kakav je bio njegov udeo u "lečenju" nepoželjnih pacijenata. Da li takav čovek može da smisli išta dobro i pošteno? Iskreno sumnjam.
  • dr

    09.01.2015 16:49
    @merilo
    "ja vecu glupost nisam cuo u svom zivotu a bio sam student generacije"!(Nj.V.G.S. AV)
  • covek je genijalac

    09.01.2015 07:18
    hm
    I sad ce mi se voditi isto kad pregledam nekoga ko ima neki poremecaj i onog u komi, koji mi oduzme pola radnog vremena.
    Ko meri ministrov ucinak, inace?

    Uostalom, ako ce privatan lekar za pregled jednog pacijenta da dobije par hiljada, hocu i ja to isto u drzavnoj sluzbi za mojih 15-20 dnevno. Posao je sasvim isti. A, ako ce da plati oko 300 dinara, kao mene, ne verujem da ce ijedan lekar da prima privatno pacijente preko Fonda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija