Javni sektor obustavlja rad na 24 sata

Zaposleni u javnom sektoru potpuno će obustaviti rad na 24 sata, najverovatnije već za desetak dana, ukoliko predstavnici njihovih sindikata ne budu uključeni u socijalni dijalog u Srbiji.
Zaposleni u javnom sektoru potpuno će obustaviti rad na 24 sata, najverovatnije već za desetak dana, ukoliko predstavnici njihovih sindikata ne budu uključeni u socijalni dijalog u Srbiji.

Oni su sredinom decembra upozorili Vladu i ministra za rad Aleksandra Vulina da više neće sedeti po strani i traže da učestvuju u radu Socijalno-ekonomskog saveta, pišu "Novosti".

Prema rečima Ivice Cvetanovića, predsednika Konfederacije slobodnih sindikata oko koje su okupljena radnička udruženja većine srpskih javnih preduzeća, s obzirom na broj članskih knjižica koje poseduju, oni moraju učestvovati u razgovorima koji se tiču radničkih prava.

"Vladavina prava mora da se sprovodi u svim oblastima društva, pa i kod zaposlenih u javnom sektoru", kaže Cvetanović. "Od Vlade tražimo uspostavljanje dijaloga, dok se ne postigne konsenzus o sprovođenju reformskih mera. Takođe je neophodno uspostaviti kolektivno pregovaranje, s obzirom na to da kolektivni ugovori ističu 29. januara."

Cvetanović naglašava da su iz Vlade dobili pozitivne nagoveštaje što se tiče razgovora, ali ne i od kolega iz reprezentativnih sindikata, samostalaca i "Nezavisnosti". On, međutim, smatra da sa gotovo 200.000 članova, zaposlenih u velikim državnim sistemima, poput "Elektroprivrede Srbije", PTT, "Telekoma", "Podzemne eksploatacije uglja", "Elektromreže Srbije", "Železnica", kao i u javnom sektoru, odnosno zdravstvu, socijalnoj zaštiti, prosveti, kulturi, državnoj upravi i policiji, zatim u finansijskom, tačnije bankama i osiguravajućim društvima, kao i privatnom i drugim sektorima, Konfederacija obuhvata gotovo sve najvažnije sektore u državi.

Aleksandar Pavlović, predsednik Sindikata PTT, naglašava da oni ovih dana očekuju poziv ministra za rad po pitanju uspostavljanja socijalnog dijaloga, dok su Zakon o privremenom uređivanju plata poslali na ocenu ustavnosti Ustavnom sudu Srbije.

"Predsedništvo KSS će odlučiti na koji način ćemo reagovati i kada", kaže Pavlović. "Dinamika dešavanja zavisi od toga da li će Vlada i ministar pokazati političku volju."

Zbog veta sindikata i udruženja poslodavaca, koji imaju svoje predstavnike u Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti, predlog da KSS dobije reprezentativnost nikada nije prošao, s obzirom na to da se u ovom telu odlučuje konsenzusom. Propisi nalažu da ukoliko nema saglasnosti odlučuje ministar, bez predloga Odbora. On tako može i da ukine i da prizna reprezentativnost nekog sindikata ili udruženja poslodavaca, i bez predloga Odbora, ali on to još nije učinio.

Konfederacija slobodnih sindikata je 16. decembra održala u javnim preduzećima jednosatni štrajk upozorenja, na svojim radnim mestima. Štrajk je organizovan zbog, kako je navedeno, selektivne i diskriminatorske politike države prema zaposlenima u javnom i državnom sektoru, kojom se jednostrano i bez socijalnog dijaloga brišu stečena prava radnika.

  • makijaveli

    10.01.2015 13:08
    strajk
    Pitam se , pitam, a kako da se penzioneri izbore sa nepravdama koje se njima nanose? Da li da strajkuju gladju, ili nesto radikalnije ?!
  • Motley Crew

    09.01.2015 19:08
    Same old situation
    Baš fino, svima podeliti otkaze i dovesti ljude sa biroa bez partijskih knjižica koji hoće da rade ali ne mogu od ovih lezilebovića koji su se slepili sa knjižicama i stolicama.
  • ns

    09.01.2015 17:56
    kako mogu oni da obustave rad kad i ovako nista ne rade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija