NBS: Slab dinar nije ugrozio cene

Kretanje kursa dinara u 2014. godini uz slabljenje od 5,2 odsto prema evru ni u najmanjoj meri nije ugrozilo cenovnu i finansijsku stabilnost u Srbiji, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Kretanje kursa dinara u 2014. godini uz slabljenje od 5,2 odsto prema evru ni u najmanjoj meri nije ugrozilo cenovnu i finansijsku stabilnost u Srbiji, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

To potvrđuje podatak da se inflacija u toku 2014. kretala oko dva odsto, dok je učešće nenaplativih kredita u ukupnim kreditima stabilizovano, navodi se u saopštenju.

NBS je istakla da su i valute zemalja u regionu sa istim režimom deviznog kursa u 2014. imale sličan trend kretanja kao dinar i navela da je madjarska forinta u istom periodu oslabila 5,7 odsto, poljski zlot za 2,7 procenta, a ruska rublja 36,3 procenata u odnosu na evro.

Na slabljenje dinara u 2014. godini uticali su faktori iz međunarodnog okruženja, kao što je povlačenje kapitala međunarodnih investitora, ukrajinska kriza, usporavanje oporavka evrozone.

Krajem godine, negativne vesti u vezi sa prekidom projekta gasovoda Južni tok, značajniji pad cena nafte, pooštravanje sankcija Rusiji uz drastično slabljenje ruske rublje, dodatno su izazvali pritiske na valute zemalja u razvoju, navela je NBS.

Značajan uticaj na kretnje vrednosti domaće valute imali su i domaći faktori, ističe se i dodaje da je medju tim faktorima i veća tražnja uvoznika energenata za devizama uzrokovana majskim poplavama i neizvesnost u pogledu intenziteta i obuhvata mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Krajem godine, deprecijacijski pritisci na dinar bili su pojačani i kupovinom deviza nakon isplate dela dobiti za 2013. godinu uspešnih domaćih preduzeća i banaka svojim matičnim stranim institucijama.

  • oh

    09.01.2015 20:30
    Uh
    Ne verujem sta citam ovde,a uvod pogotovo,ljudi pa ko je ovde lud???!!!!!
  • ZoranNS

    09.01.2015 20:18
    Nije ugrozio stabilnost cene, one će da rastu
    Nije ugrozio stabilnost cene, one će da rastu paralelno sa padom vrednosti dinara, to je normalna pojava, osim za NBS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija