Tadić: Iz vlade zahtevali da pomognem

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je danas da je u 2014. godini učinjeno nekoliko važnih stvari za budućnost države, pre svega u domenu makroekonomske politike, ali da je sa druge strane, kako je ocenio, atmosfera u društvu teška, nepodsticajna za privređivanje i razvoj ekonomije.
Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je danas da je u 2014. godini učinjeno nekoliko važnih stvari za budućnost države, pre svega u domenu makroekonomske politike, ali da je sa druge strane, kako je ocenio, atmosfera u društvu teška, nepodsticajna za privređivanje i razvoj ekonomije.

"U 2015. i 2016. naći ćemo se pred pritiscima i to je nepremostiv problem", rekao je Tadić za B92 i istakao da je razlog njegovog povratka u dnevnu politiku to što ne vidi nijednu političku stranku koja je u stanju da reši goruće probleme građana.

Tadić je istakao da je dobio zahtev iz same vlade da pokuša vlastitim kontaktima i kredibilitetom da pomogne, pre svega u nastavku gradnje infrastrukutre u Srbiji, posebno auto-puteva, ali nije odgovorio na pitanje da li ga je zamolio premijer lično ili neko drugi.

On je naveo da je o infrastrukturi razgovarao sa predsednikom Azerbejdžana, da li je moguće pod najpovoljnijim okolnostima da se gradi autoput od Preljine do Pojata. "Prvi odgovori su povoljni, ali videćemo u narednom periodu da li će to biti moguće", rekao je Tadić.

Odgovarajući na primedbu kako mu se stalno spočitava da čeka da postane deo vlade, Tadić je naveo da su priče o ulasku SDS u vladu izmišljene. "Nema uopšte razgovora o tome, niti ih je bilo", rekao je Tadić i istakao da ipak tu nema zaklinjanja i da se odluke donose zavisno od interesa. Ukoliko su, kako kaže, interesi za nekoliko meseci takvi da se formira nekakva drugačija vlada, onda to moramo da uzmemo u obzir.

Govoreći o unutrašnjoj politici, Tadić je istakao da se ne slaže sa koncepcijom i ukupnom filozofijom upravljanja Srbijom što, kako kaže, otvoreno kritikuje i u razgovoru sa premijerom i u javim nastupima.

"Međutim, ljudi koji danas upravljaju Srbijom, pre svega mislim na Vučića, Dačića, imaju legitimitet da to čine, jer su dobili glasove na izborima, što moramo da poštujemo", istakao je on i ocenio da kada kritikujemo jedni druge, ne treba to da radimo na način opšte agresije i govora mržnje, uvreda.

To, kako je rekao, ostavlja katastrofalne posledice po društvo i niko neće investirati u zemlju gde postoji takva parlamentarna debata.

"SDS kritikuje budžetsku politiku, kritikuje vladu, na jedan normalan način", smatra Tadić i ističe da, međutim, ne želi da se pridruži opozicionom ponašanju koje nije na strani kulture.

Tadić ne isključuje bilo kakvu saradnju sa bilo kojom političkom strankom koja deli strateški cilj SDS - članstvo u EU, modernizaciju Srbije i poboljšanje nivoa efikasnosti društva.

  • 10.01.2015 14:56
    Kada bi se meni desilo da izgubim na izborima od Tome grobara, momentalno bih izvršila samoubistvo. To bi trebalo više da mu govori o njemu samom, nego o Tomi. A nakon svega toga, vraćanje na političku scenu ne bih da komentarišem, jer nemam lepih reči.
  • 10.01.2015 11:23
    Molim?! U stvari, ne cudim se. Zbog tebe su dobro prosli na izborima, zbog tebe ste dobili bele listice.
  • djosa

    10.01.2015 11:18
    kad se mora...
    ...i, sta kaze, zahtevali iz vlade!? a, da nije mozda stigao zahtev i njemu i vladi od nekog ko zna sta narod nece!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija