Smena Selakovića nije neophodna za prekid protesta advokata

Advokatura Srbije prekinuće protest kada se u Parlamentu Srbije usvoje izmene propisa o javnom beležništvu koje su usaglasili stručni timovi Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde i pošto dobije autentično tumačenje Poreske uprave o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata.

Advokatura Srbije prekinuće protest kada se u Parlamentu Srbije usvoje izmene propisa o javnom beležništvu koje su usaglasili stručni timovi Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde i pošto dobije autentično tumačenje Poreske uprave o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata.

"Treći zahtev advokature - smena ministra pravde, ostaje, ali nije neophodan uslov za prekid protesta advokata, ukoliko se napred navedeno ostvari", rekao je danas predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đorđević nakon sednice Upravnog odbora AKS.

Skupština AKS zakazana je za petak 16. januar, rekao je Đorđević. On očekuje da će Skupština advokata Srbije doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u Parlamentu Srbije i njihove objave u Službenom glasniku.

"UO AKS na današnjoj sednici jednoglasno je prihvatio izveštaj svog stručnog tima o sporazumu sa Ministarstvom pravde zajedno sa predlogom za obustavu protesta - u slučaju da se ispuni zahtev sa prethodne Skupštine AKS - nakon što Parlament izglasa dogovorene izmene propisa i one budu objavljene Službenom glasniku", precizirao je Đorđević.

Imajući u vidu velike probleme koje advokati imaju sa poreskom upravom na terenu, kako je naveo Đorđević, UO AKS će kao neophodan uslov za prekid protesta zatražiti autentično i zvanično tumačenje od Ministarsrtva finansija i direktora Poreske uprave za primenu Uredbe o paušlanom oporezivanju advokata za 2014. godinu, a za koje je bitno da stigne pre Skupštine AKS.

"U tom tumačenju bi trebalo da stoji ono što je inače već rečeno na konferenciji za štampu krajem decembra nakon naše primebe da je jednom kolegi u Poreskoj upravi objašnjeno da se Uredba odnosi samo na kolege koje su podnele žalbu na poreska rešenja (za 2014)", napomenuo je predsednik AKS.

Đorđević je rekao da će AKS već danas uputiti dopis Ministarstvu finasija i direktoru Poreske uprave sa molbom da do petka dobiju autentično i zvanično tumačenje za primenu Uredbe kojom se predviđa da advokatima paušalni porez za 2014. godinu bude povećan najviše 10 odsto u odnosu na 2013. godinu.

On je napomenuo i da će stručni tim AKS i Ministarstva pravde raditi do srede na tehničkim ispravkama i doterivanju predloženih izmena i dopuna zakona koje bi trebalo da Ministarstvo pravde predloži Vladi, a ona da prosledi u skupštinsku procedudru.

Reč je o izmenama Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.

Đorđević je na pitanje novinara, pojasnio da je početak rada advokata pre usvajajnja izmena zakona bio moguć u slučaju da je protest trajao nedelju ili 10 dana i da je bilo moguće rešiti ga u sistemu institucija. "Ali to se nije desilo i poverenje je duboko narušeno. Zato je Skupština AKS takvu principijalnu (uslovnu) odluku donela mnogo ranije. Ne verujem da će ta odluka biti menjana na Skupštini petak", naglasio je predsednik AKS

Na pitanje ko je više popustio u pregovorima, Đorđević je rekao da su advokati dobili najmanje 80 odsto od svojih zahteva i podsetio da moraju da se grade odnosi za ubuduće između Ministarstvo pravde i AKS. U tom smilsu je naveo da je dogovoreno osnivanje tela Vlade Srbije i AKS koje bi aktivno učestvovalo u pristupnim pregovorima za poglavlja 23 i 24 (pravosduje i policija).

"Advokatura tu nije uključena kao institucija, a to mora da se institucionalizuje. Timovi advokata i Vlade Srbije u zavisnosti od zakona koji se tretiraju treba da se nalaze mnogo češće kako do ovakvih situacija više ne bi došlo", naglasio je on.

Đorđević je dodao i da se planira osnivanje zajedničkog tela AKS i Ministarstva finansija sa zadatkom da objektivizuje poresku politiku u odnosu na advokaturu tako da da bude predvidljiva, a ne, kako je rekao, "posledica voluntarizma države, odnosno ministarstva finansija i poreske uprave".

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

  • Branislav

    10.01.2015 22:36
    Znači glava u pesak.
    1. Ostavka ministra.

    To je bila prva stavka kada je počeo štrajk, ako ovo prođe ...
  • 10.01.2015 20:23
    Rezultat
    Pobeda mafije nad kvazi državom, a na*ebali građani!
  • 10.01.2015 15:49
    Posle ovog neviđenog poniženja ministra, ostavka zaista više nije ni potrebna. Ipak, kao što smo juče čuli, neko ga još uvek voli, i to ne neko nevažan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija