Pregovori sa Esmarkom naredne dve nedelje

Američka kompanija "Esmark" dostavila je svu potrebnu dokumentaciju koju je država zahtevala na konkursu za privatizaciju Železare Smederevo, a u naredne dve nedelje nam predstoje pregovori s njima, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

Američka kompanija "Esmark" dostavila je svu potrebnu dokumentaciju koju je država zahtevala na konkursu za privatizaciju Železare Smederevo, a u naredne dve nedelje nam predstoje pregovori s njima, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

"Sve elemente koje je država zahtevala 'Esmark' je ispunio. Od izjava da neće biti otpuštani radnici, potvrde da upravljačku strukturu čine ozbiljni, profesionalni ljudi, dostavili su sve što je traženo. Sada idemo da vidimo šta su ponudili i predstoji proces pregovaranja u naredne dve nedelje", kazao je Sertić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Kako je objasnio, privatizacija će obezbediti posao za oko 5.000 radnika, sigurnost i izvesnost rada u kompaniji, socijalno i zdravstveno osiguranje. "Između 15 i 17 hiljada radnika angažovano je indirektno u poslovanju, država će imati porast bruto društvenog proizvoda, država više neće plaćati obaveze Železari", dodao je ministar.

Za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare Smederevo jedinu validnu ponudu dao je američki "Esmark", saopštila je ranije tenderska komisija. Predsednik tenderske komisije i izvršni direktor Železare Bojan Bojković izjavio je da bi pregovori sa "Esmarkom" trebalo da budu završeni između 15. i 17. januara, kako bi kupoprodajni ugovor bio potpisan najkasnije 30. ili 31. januara.

Obaveza budućeg većinskog vlasnika Železare biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva, koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan.

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel), koji se povukao zbog gubitaka.

Prvi tender za prodaju Železare, koja zapošljava oko 5.000 radnika, raspisan je aprila 2012. godine, a ruski Uralvagonzavod se jedini javio na poziv, ali nije bio dostavio obavezujuću ponudu.

Bojković: Esmarkova ponuda ispunila tri najvažnija uslova

Ponuda Esmarka na tenderu za privatizaciju Železare Smederevo ispunila je tri najvažnija uslova, izjavio je predsednik Komisija za privatizaciju Železare Bojan Bojković i najavio da će već danas to telo proslediti svoj izveštaj nadležnom Ministarstvu privrede.

"Možemo reći da su ispunjene tri osnovne stvari koje su od početka bile važne za ovu privatizaciju, a to su da ostane isti broj radnika, to jest, da nema otpuštanja, da se pokrene druga visoka peć i dugoročnost strateškog partnerstva", rekao je Bojković.

Komisija, prema rečima Bojkovića, trenutno radi na pripremi izveštaja koji će poslati Ministarstvu privrede koje će ga potom proslediti Vladi Srbije.

"Posle ovoga, sledi odluka Vlade Srbije i pregovori sa strateškim partnerom, koji verovatno neće biti laki s obzirom na sve uslove, ali u svakom slučaju očekujemo pozitivno razrešenje svega i potpisivanje ugovora najkasnije do 30. ili 31. januara", naveo je Bojković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija