Đurić: EU nije negirala da su novinari plaćeni

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je interesantno što u odgovoru Maje Kocijančić iz Evropske komisije nije negirano plaćanje novinara Balkanske istraživačke mreže, kao i da Srbija nije "vreća za boks".
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je interesantno što u odgovoru Maje Kocijančić iz Evropske komisije nije negirano plaćanje novinara Balkanske istraživačke mreže, kao i da Srbija nije "vreća za boks".

Đurić je izjavio da je važno da Srbija u odnosu prema međunarodnoj zajednici pokazuje karakter, da je jasno pokazala svoju opredeljenost za EU, ali da u EU želi da ide kao partner, a ne kao "vreća za boks". On je kazao da je Srbija mesecima i godinama kroz teške reforme i proces prilagođavanja celokupnog političkog i ekonomskog sistema pokazala svoju opredeljenost za EU, "ali da u EU želi da ide kao partner, a ne kao vreća za boks".

"Mislim da je u tom smislu vrlo važno da i naše ponašanje i ponašanje naših najviših predstavnika bude saobrazno interesima države, a u ovom slučaju je to pokazano i na adekvatan način odgovoreno na to što je predsedniku vlade Srbije Aleksandru Vućiću poslata poruka od strane jednog službenika Evropske komisije", rekao je Đurić za RTV Pink.

Đurić je kazao da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je drugim zemljama u EU ravnopravan partner, a briselska administracija servis koji bi trebalo da bude u službi Srbije i pomogne joj u procesu približavanja, a ne da utiče na sam politički život i sistem u EU.

"Zanimljivo je da u tom odgovoru koji je stigao iz Brisela nismo čuli da je neistina i da je netačno da su davali novac toj organizaciji da je usmeravaju na koji način će politički raditi, niti smo na bilo koji način čuli neki odgovor na ono što je činjenica, da postoji praksa mešanja u politički život u regionu", kazao je on.

On je rekao da je Srbija pokazala da želi da sarađuje i da članice EU to prepoznaju i vrednuju. Upitan o poglavlju 35 koje se odnosi na primenu Briselskog sporazuma, Đurić je kazao da je Srbija potpuno posvećeno sprovela sve svoje obaveze koje se tiču briselskog sporazuma, što se ne može reći i za Prištinu.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić nazvao je novinare Balkanske istraživačke mreže BIRN-a lažovima i optužio šefa delegacije EU Majkla Devenporta da rukovodi celom akcijom.

Aleksandar Vučić je optužio novinare BIRN-a da su "dobili pare" od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje". U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

Kako piše Balkanska istraživačka mreža, među firmama koje su učestvovale u ispumpavanju vode bila je kompanija povezana sa direktorom "Elektromreža Srbije" Nikolom Petrovićem i jedno preduzeće čiji je vlasnik optuživan za utaju poreza.

Koordinator BIRN-a u Srbiji Slobodan Georgijev kazao je da BIRN stoji iza svog teksta, za koji je rekao da je "100 odsto istinit", a oglasio se i NUNS.

  • 11482

    11.01.2015 19:58
    Tačno tako,a isto ni jednog trenutka nije rečeno da ako se finansiraju odredjeni novinari i nevladine organizacije,da je to uslov da oni govore istinu...što znači da mogu i da lažu,a da niko od onih koji pružaju tu takozvanu finansijsku pomoć neće to proveravati.
  • Zilijen

    11.01.2015 19:45
    Jasno je da Eu finansira neke organizacije i medije u Srbiji pod plastom nezavisnosti. Kao oni mogu da znaju da je tacno ono sta je BIRN objavio? Hteli su da nameste posao kompaniji sa zapada, pa im nije uspelo. Vucic je samo zastitio interese Srbije.
  • snajka

    11.01.2015 17:35
    Koliko ovi trolovi gube smisao postojanja sa tolikom nepismenoscu i tolikim lazima,to boli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija