Privatni vrtići na budžetu Beograda

Od 1. septembra grad Beograd će finansirati boravak mališana i u privatnim vrtićima, pišu Večernje novosti.

Od 1. septembra grad Beograd će finansirati boravak mališana i u privatnim vrtićima, pišu Večernje novosti.

Sve akreditovane predškolske ustanove u prestonici žele da se uključe u ovaj sistem. Oni će deo "gradskog kolača" u iznosu od 80 odsto, dobijati na osnovu cene u svojim vrtićima, a ne u državnim.

Novi sistem trebalo bi da smanji liste čekanja, na kojima je, prema tvrdnjama nadležnih, više od 4.000 najmlađih Beograđana.

Prema rečima Slavijane Filipović, predsednice Udruženja privatnih vaspitača, pregovarački tim je do sada imao više sastanaka sa čelnicima grada kako bi se, najpre, usaglasili kriterijumi za donošenje odluke o uvođenju privatnika u sistem. Novi susret je zakazan za 15. januar.

"U privatnim vrtićima ima mesta za oko 1.500 mališana, a koji će biti kriterijumi za upis dece u privatni ili državni tek treba da se dogovorimo. Skupština grada će plaćati 80 odsto od pune cene privatnog obdaništa, bez obzira na to da li je to 250 ili 300 evra, a roditelji preostali iznos. Na osnovu naših izveštaja o prisutnosti dece tokom meseca, grad će finansirati roditelje, a oni uplaćivati nama", kaže Filipović.

Kako ističe sagovornica, cena u privatnim vrtićima zavisi od lokacije, opremljenosti, dodatnih programa, ispunjenost HASAP standarda za kuhinju... Ona ističe da privatni vrtići neće povećavati broj dece u grupama, kojih sada u vrtiću ima od 10 do 12, dok ih je u jaslama još manje. "Ugovori će se potpisivati na period od 1. septembra ove do 31. avgusta sledeće godine", kaže Slavijana Filipović.

Podsetimo, grad Beograd je utvrdio ekonomsku cenu boravka u vrtićima od 27.700 dinara, dok će roditelji od 1. februara maksimalno plaćati 5.540.

  • Lovac Luka

    12.01.2015 12:05
    sve po USTAVU
    Ovo je drzava u drzavi iako smo po USTAVU svi jednaki,u Bgd sve moze.Samo da vidim da se neko od romske dece upise u privatni vrtic.Ako u citavoj zemlji nisu isti uslovi za decu po kom to zakonu radi Bgd.Besplatni udzbenici,besplatni treninzi,veca primanja roditelja...Beograd ima za sve a gradjani SRBIJE ce i dalje da placaju,sve ce i dalje da se sliva u centralu a ostale lokalne samouprave,posebno one male i siromasne,neka se snalaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija