Ko će u Pajtićevu vladu u senci?

Predsednik DS-a Bojan Pajtić planira do kraja januara da oformi vladu u senci u kojoj će se nalaziti i neki poslanici iz trenutnog saziva republičkog parlamenta.
Predsednik DS-a Bojan Pajtić planira do kraja januara da oformi vladu u senci u kojoj će se nalaziti i neki poslanici iz trenutnog saziva republičkog parlamenta.

Osnivanje Pajtićeve vlade u senci trebalo bi simbolično da se poklopi sa obeležavanjem četvrt veka od osnivanja DS-a.

Vlada u senci će, kažu u vrhu DS-a, imati najviše deset resora, po ugledu na Pajtićevu pokrajinsku vladu. Lider demokrata smatra da je vojvođanski model pravo rešenje i za Srbiju, odnosno da je vlada premijera Aleksandra Vučića "suviše glomazna i neefikasna, zbog čega će vlast teško moći da održi nivo ekonomske i socijalne kohenzije koja je neophodna da bi jedno društvo uopšte funkcionisalo".

DS neće praviti formalnu koaliciju sa drugim strankama, ali u rad svoje vlade namerava da uključi sebi bliske organizacije kao što su Nova stranka, LSV i nekadašnje članice URS-a, piše "Blic". Pajtić još nikom nije uputio zvanučan poziv za ulazak u njegov kabinet u senci.

Ipak, kako se saznaje, među političarima koje namerava da vrbuje su Nenad Čanak i Bojan Kostreš (LSV), Vladimir Pavićević (NS), Veroljub Stevanović i Saša Milenić (Zajedno za Šumadiju) i Boško Ničić (Pokret za Krajinu). Međutim, glavni problem Bojanu Pajtiću predstavlja izbor nestranačkih eksperata, jer su ga nekolicina njih već odbili sa obrazloženjem da ne žele da se politički angažuju.

Reakcije "zainteresovanih"

LSV se ne protivi vladi u senci, ali još ništa ne zna o toj ideji. "Do ovog momenta nismo dobili poziv ni predlog iz DS-a, ali ako poziva bude, oglasićemo se saopštenjem", kaže Bojan Kostreš. Veroljub Stevanović takođe je potvrdio da nije dobio zvaničan poziv od Bojana Pajtića i istakao da će za ovu ideju "biti vremena".

Međutim, Boško Ničić iz Pokreta za Krajinu navodi da je spreman za razgovor sa Pajtićem, a na pitanje čime bi se bavio u vladi u senci odgovorio je da je to resor lokalne samouprave i državne uprave. "To su svakako moji afiniteti. Da li ću ući u tu vladu videćemo, ali sigurno je da bih razgovarao sa Pajtićem, jer su do sada svi razgovori sa njim bili produktivni", rekao je on. Vladimir Pavićević juče nije mogao da komentariše Pajtićevu inicijativu.

Sa druge strane iz samog Pajtićevog DS-a kažu da se još nisu bavili vladom u senci i da funkcioneri demokrata ne znaju kome će iz stranke Pajtić ponuditi resor. Dragan Đilas je još ranije odbio Pajtićev poziv, a nedavno je to učinila i Ružica Đinđić. U stranci se spekuliše da bi ponudu mogli da dobiju Borislav Stefanović, Dragan Šutanovac, Nataša Vučković i Goran Ćirić.

Pajtić je nedavno izjavio da postoji "problem preplašenosti ljudi" i da se mora imati razumevanja za to da se "veliki strah uvukao, ne u članove DS i u ljude koji bi bili potencijalni članovi vlade u senci, nego u veliku većinu građana Srbije". "Strah vlada Srbijom i naša obaveza je da Srbiju oslobodimo straha", tvrdi Pajtić.

  • Pavlaka

    13.01.2015 16:15
    cccc....
    Ko ce? osobe slicne njemu,da pakoste Vucicu...
  • Euro neuro

    12.01.2015 18:11
    Jel to ono obecanje koje ponavlja od marta prosle godine?
  • 12.01.2015 15:45
    Vladu u senci imaju samo Englezi (takozvani Shadow Cabinet). A što bi rekao Pašić "Kakvi ste vi Englezi, takav sam i ja Gledston". Prema tome, takva nam i vlada u senci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija