Veća inflacija posle januara

Narodna banka Srbije procenila je da nakon januara sledi umereni rast međugodišnje inflacije i njeno postepeno približavanje donjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja do sredine godine.
Narodna banka Srbije procenila je da nakon januara sledi umereni rast međugodišnje inflacije i njeno postepeno približavanje donjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja do sredine godine.

Smanjenje potrošačkih cena u decembru 2014. godine za 0,4 odsto posledica je pojeftinjenja naftnih derivata, cigareta i neprerađene hrane, ocenila je NBS. Kako je objašnjeno, pad potrošačkih cena, kojima se meri inflacija, bio bi i veći u decembru da nisu poskupeli neprehrambeni proizvodi i usluge.

U poređenju sa decembrom 2013. godine, inflacija je iznosila 1,7 odsto, što je ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja od četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, dok je godišnja inflacija iznosila 2,9 odsto.

"Niska godišnja inflacija je posledica izostanka rasta regulisanih cena, koji je na nivou godine iznosio svega 1,1 odsto", navela je NBS.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra 2014. iznosile su devet milijardi i 907 miliona evra, što je za 364 miliona evra manje nego na kraju novembra, saopštila je centralna banka.

  • Mali

    12.01.2015 20:12
    Perica
    Ste normalni.Ako je Euro bio 122 din 31.12.2014, a 114 01.01.2014. inflacija je 7%, a ne 1,7%.učila nas učiteljica da delimo 2 broja.

    Ovo mora biti da vam je neka računica sa prištinske pijace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija