Doček Srpske nove godine u više gradova

Večeras se dočekuje Nova godina po julijanskom kalendaru, a u pojedinim gradovima u Srbiji biće organizovanog dočeka.
Večeras se dočekuje Nova godina po julijanskom kalendaru, a u pojedinim gradovima u Srbiji biće organizovanog dočeka.

U Beogradu ove godine neće biti organizovanog dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, ali će u Hramu Svetog Save tradicionalno biti služen moleban, a u ponoć upriličen vatromet. Moleban će služiti vladika toplički Arsenije. Takođe, za najmlađe je danas organizovan celodnevni program na Trgu otvorenog srca (Trgu republike).

Beograđanima preostaje da ovaj praznik provedu u svojim kućama ili da zabavu potraže u pojedinim klubovima, kafanama i restoranima, koji su pripremili posebne programe za novogodišnju noć. Kako najavljuju skadarlijski ugostitelji, gosti će za večeru i zabavu uz zvuke starogradske muzike, tamburaše i trubače morati da izdvoje između 2500 i 3000 dinara. Za ljubitelje "tvrđeg zvuka", klubovi u Savamali nude provod uz "di džejeve" i promotivne cene pića, dok će ulaz u većini tih lokala biti besplatan.

Grad Niš i gradska opština Medijana, kao suorganizator, organizovaće večeras u centru Niša doček Nove 2015. godine po julijanskom kalendaru uz nastup Gorana Bregovića i njegovog orkestra. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da će honorar za nastup Bregovića i njegovog orkestra snositi "prijatelji grada" ne saopštavajući imena donatora. Iz gradonačelnikovog kabineta saopšteno je da će grad snositi troškove tehničke organizacije dočeka u iznosu od oko 1,5 miliona dinara. Pre nastupa Bregovića, kao predgrupe nastupiće "Prava stvar", Saita i "Crne Mambe" i "Penthaus bend", saopšteno je iz Perišićevog kabineta.

Grad Novi Sad i ove godine na centralnom gradskom trgu organizuje doček Nove godine po julijanskom kalendaru, a u muzičkom programu nastupiće novosadska grupa "Big time", trubački orkestar Dejana Jevđića i pevačica Svetlana Ražnatović - Ceca.

Doček Pravoslavne nove godine u opštinama Pomoravskog okruga biće organizovan večeras na gradskim trgovima u Jagodini, Svilajncu i Depotovcu, kao i u 56 restorana tog okruga.

U Jagodini na Gradskom trgu kod fontane, program dočeka Srpske nove godine počinje u 22.45, a nastupiće Haris Džinović. Predsednik Skupštine grada Dragan Marković je pozvao građane Jagodine i drugih gradova Srbije da dođu u 22 sata. Građanima, koji će pravoslavnu novu godinu dočekati na trgu u Jagodini, Marković je obećao "posluženje - roštiljske kobasice, jagodinsko pivo i sokove, a u prvim minutama nove godine vatromet". "Troškove dočeka snose prijatelji Jagodine i sponzori", rekao je Marković.

Građani Despotovca pravoslavnu novu godinu dočekaće na Trgu Stefana Lazarevića uz orkestar "Moravski biseri", čaj i kuvano vino, izjavila je direktorka Centra za kulturu, organizatora dočeka, Vlatka Milenković. Doček počinje u 22 sata.

Na Trgu Stevana Sinđelića, Novu godinu po julijanskom kalendaru, dočekaće građani Svilajnca. Građani će se zabavljati, uz muziku sa razglasa, čaj, kuvano vino, rakiju i posluženje, a biće i vatromet, izjavila je portparolka Skupštine opštine Ivana Todorov.

Ostale opštine Pomoravskog okruga - Ćuprija, Paraćin i Rekovac ne organizuju doček Srpske nove godine na trgovima.

Doček pravoslavne nove godine u Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu organizovan je i u 56 ugostiteljskih objekata u kojima će se služiti hrana, potvrđeno je u Odeljenju sanitarne inspekcije, ali i u drugih preko stotinu ugostiteljskih objekata, uglavnom kafića, u kojima se neće služiti hrana.

  • 13.01.2015 12:56
    CK
    U Beogradu se ne pravi docek za pravoslavnu novu god da bi drugi gradovi imali vecu posecenost, tako je uvek
  • 13.01.2015 09:31
    Novosadista
    Nije SrBska nego pravoslavna iliti nova godina koja se slavi po julijanskom kalendaru. Zasto patite od kompleksa nize vrednosti narode moj? I novine moje. Najmanje je srpska, posto ima nacija koji imaju mnogo vise gradjana od nas, i starije su nacije...
  • ST

    13.01.2015 08:27
    A u Srbiji...
    ...gladno 70000 ljudi...Ocajna vlast spram istog takvog naroda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija