FOTO: Sumnjiva akcija prikupljanja novca za lečenje deteta

Zabrinuti građani Novog Pazara sumnjaju da je apel za humanitarnu pomoć porodice Bilalović iz ovog mesta, koja skuplja 6.000 evra za operaciju 15-mesečne bebe Hatidže, prevara, i istu će prijaviti policiji i Centru za socijalni rad.
Zabrinuti građani Novog Pazara sumnjaju da je apel za humanitarnu pomoć porodice Bilalović iz ovog mesta, koja skuplja 6.000 evra za operaciju 15-mesečne bebe Hatidže, prevara.

Građanin U. M. kaže za 021 da se dugo bavi humanitarnim radom i da mu je čitava akcija sumnjiva. Zbog toga je kontaktirao majku, za koju kaže da ponekad koristi i lažno prezime.

"Meni su rekli da žele operaciju u Beču. Ne znaju ni na kojoj klinici, niti cenu. Navodno im je tamo sigurnije. U početku sam mislio da ih neko zloupotrebljava zarad sticanja ogromne dobiti, a onda sam video da porodica rukovodi celom prevarom. Negde se predstavljaju Bilalović, negde Kurbašević", kaže ovaj Novopazarčanin.

On je zabrinut da zbog ovakvih prevara, mnogi neće hteti da pomognu u sakupljanju novca za drugu decu.

Majka bolesnog deteta Safeta Bilalović rekla je za 021 da je operacija zakazana za 23. februar na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i ponovila staru priču da je u pitanju "najteža operacija - VSD", misleći na Ventrikularni septalni defekt. "Niko nema bolest tešku kao moja Hatidža. Već smo dve operacije tamo radili, jednu kada je ona imala pet dana, a drugu kada je imala 11 meseci", rekla je Safeta, koja je tokom razgovora spustila slušalicu, nakon pitanja o visini troškova za operaciju.

Naime, prema važećem cenovniku VMA, ovakav zahvat ni sa bolničkim troškovima ne može da iznosi 6.000 evra, niti se kardio operacije na bebama i deci obavljaju u ovoj ustanovi.

Kako za 021 potvrđuju iz Vojnomedicinske akademije, zahvati ove vrste se ne obavljaju na 15-mesečnim bebama. "Klinika za kardiohirurgiju Vojnomedicinske akademije se bavi hiruškim rešavanjem bolesti srca i velikih krvnih sudova grudnog koša kod odraslih. Najmlađi kardiohirurški zbrinut bolesnik u prošloj godini imao je 18 godina", kažu iz VMA.

Kada se uporede podaci majke - koja tvrdi da je dete operisano sa 11 meseci, takav zahvat se morao obaviti prošle godine, što prema odgovoru sa VMA, nije moglo biti obavljeno.

Dete je, inače, 9. januara dobilo uput za Opštu bolnicu u Novom Pazaru, a preporuka lekara navedenog na dokumentu glasi da dete treba poslati na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Novom Beogradu, gde bi i protokolima trebalo da bude zbrinuto. Uput je na Fejsbuk stranici objavilo udruženje građana "Tu oko nas", do čijih predstavnika nismo uspeli da dođemo. Ovo udruženje najavilo je na Fejsbuku da dete hitno putuje u Beograd, što na uputu nije navedeno kao obaveza. Takođe, novac se i dalje skuplja, bez informacija gde će dete biti operisano.

Isto udruženje delilo je flajere poziva za pomoć porodici, na kojem se nalaze računi porodice i broj telefona. Prema nezvaničnim informacijama, do sada je prikupljeno oko 1.000 evra.

Grupa sumnjičavih građana potencijalnu prevaru prijaviće policiji i Centru za socijalni rad Novog Pazara.

O ovoj humanitarnoj akciji izveštavala je i lokalna RTV "Novi Pazar", apelujući da građani pomognu porodici Bilalović. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • pozovi

    14.01.2015 17:42
    pošalji sms,broj taj i taj,pomozimo malom,velikom,srednjem, ma devedeset procenata je prevara.NIKO NE SME ali baš ne sme da se bavi tom problematikom jer su ogromne pare u pitanju.Pranje novca preko tkz.hum.org.,a i preko zvaničnih humanitaraca je posao bandi koje se kriju iza nesreće ljudi.Banke,osiguravajuća društva,pol.stranke,ugledni pojedinci,ne vladine,ne profitabilne,volonterske...sve je to izgovor za legalno sticanje novca a za kraj će stvarno nekom i pomoći i time zapušiti usta svima koji ukazuju na laž i prevaru.Tu prednjače porodice bivših ,sadašnjih vladara,razni kapetani...naučilo se to za dvadeset godina propasti ovog jadnog ,ali baš jadnog naroda.Tako stečen novac neminovno vodi ka propasti porodica koje ih koriste-svidelo se to njima ili ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija