Vojska Srbije prevremeno penzionisala majora jer je promenio pol

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je dobila je pritužbu udruženja građana Egal protiv Vojske Srbije i Ministarstva odbrane zbog diskriminacije na osnovu rodnog identiteta transrodne penzionerke majora Vojske Srbije M.V.
Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je dobila je pritužbu udruženja građana Egal protiv Vojske Srbije i Ministarstva odbrane zbog diskriminacije na osnovu rodnog identiteta transrodne penzionerke majora Vojske Srbije M.V.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je otpočeo postupak utvrđivanja diskriminacije koji će biti okončan u zakonom predviđenom roku.

Kako se navodi u pritužbi "Egala", ministar odbrane Gašić naredio je 22. oktobra 2014. godine da se Helena penzioniše, jer joj je "ustanovljena dijagnoza koja može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije". Naredbi je prethodio predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića o prestanku profesionalne vojne službe.

"Ovom naredbom je prekršen Ustav Srbije kojim se zabranjuje diskriminacija po bilo kom osnovu. U ovom slučaju, osnov diskriminacije je rodni identitet, jer je nadležna Komisija utvrdila da je Helena (M.V) 'sa psihijatrijske strane sposobna za PVS (profesionalnu vojnu službu)'", navodi se u saopštenju Udruženja građana "Egal".

Oni su dodali da je Helena (M.V) u Vojsci provela dve decenije, te da je "ogorčena zbog diskriminatornog postupanja kojem je izložena". "Iako mi je VMA rekla da sam sposobna za vojnu službu, neko u Ministarstvu odbrane tvrdi da štetim ugledu vojske. Navela bih samo primer Ajle Holdom, transrodne osobe koja je pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, kao i njene američke koleginice vojnog pilota Lorin Skot", rekla je ona.

  • 21.02.2015 21:46
    Anonimus
    Malo je i penzija? A sta bi ti? Uza zid i po kratkom postupku?
  • 15.01.2015 00:47
    Kako neko ko ne zna sopstveni identitet da rukovodi obukom onih koji treba da nas čuvaju?

    Malo je i penzija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija