Srbija dala milione za stan u Njujorku koji ne koristi

Naša država dala je dva miliona dolara na održavanje apartmana u Njujorku, koji ne koristi.
Naša država dala je dva miliona dolara na održavanje apartmana u Njujorku, koji ne koristi.

Luksuzni rezidencijalni šestosobni stan u Njujorku, imovina bivše SFRJ, procenjen na oko 12 miliona dolara, iako stavljen na prodaju pre više od godinu dana, još nije našao kupca, a Srbiji od prodaje, prema dogovoru o sukcesiji, treba da pripadne oko 4,8 miliona dolara.

U međuvremenu, održavanje stana na Petoj aveniji ide na teret Srbije, koji je do sada za to izdvojio više od dva miliona dolara. Srbija planira da ovo pitanje pokrene na sledećem sastanku Stalnog mešovitog komitet za sukcesiju, ali on još nije zakazan, iako se nije sastao nijednom u poslednjih pet godina.

Poslednji sastanak održan je 2009. godine, a onda su susreti u više navrata zakazivani i odlagani. Poslednji put, Komitet je trebalo da se sastane pre pola godine u Sarajevu, ali je pomeren do daljeg.

Kako pišu "Novosti", čeka se da se konstituišu novi organi Bosne i Hercegovine, pa da se zemljama-sukcesorima uputi predlog termina sastanka. A "na čekanju" su brojna nerešena pitanja i raspodela državne, diplomatske i finansijske imovine, ali i arhiva.

Za svaku od ovih oblasti, u međuvremenu su se sastajale pojedinačne radne grupe, ali njihove dogovore mora da aminuje i Stalni mešoviti komitet. Najdalje se otišlo u podeli diplomatsko-konzularne imovine i Srbiji je do sada pripalo oko 60 ambasada i rezidencija, širom sveta.

Ostalo je još da se podeli manji deo nekadašnje jugoslovenske DKP imovine, oko 10 odsto od 127 objekata, i to uglavnom veći kompleksi u zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike, za koje nijedna od zemalja naslednica ne pokazuje veliko interesovanje. Najveći deo tih objekata najverovatnije će biti prodat, a novac podeljen, ali ni to ne ide lako zbog ekonomske krize i manje potražnje na tržištu nekretnina, što pokazuje i slučaj stana u Njujorku.

Na narednom sastanku država-sukcesora Srbija će tražiti preispitivanje dogovora o ustupanju BiH zemljišta u Ankari, koje je Kemal Ataturk poklonio kralju Aleksandru, kao i zgrade koja je replika zgrade na Andrićevom vencu u kojoj se nalazi Predsedništvo.

  • sovra

    15.01.2015 08:39
    Zar je moralo dva miliona eura na odrzavanjeo. Ovo ili su napumpavani racuni da prevarimo ostale republikee ili je neko napumpavao racune da izvuce od drzave pare pa da napravi sebi korist.U suprotno me niko ne moze ubediti.
  • Bik Koji Hoda

    15.01.2015 06:43
    A što da se prodaje kad može svako po u jednu sobu? Srbiji da pripadne najveća soba, al da se razapne jedan šator u njoj za Kosovo, sa izlazom na terasu.
  • 15.01.2015 00:34
    Koji stručnjak je ovo dogovorio?

    Novac od prodaje se deli, a održavanje samo Srbiji na teret! Zar taj nije u zatvoru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija