Male količine besplatnih petovalentnih vakcina

Institut "Torlak" počeo je raspodelu petovalentnih vakcina koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), kao deo obavezne imunizacije dece, ali je na raspolaganju samo ograničena količina koju je isporučio strani proizvodač.

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" počeo je raspodelu petovalentnih vakcina koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), kao deo obavezne imunizacije dece, ali je na raspolaganju samo ograničena količina koju je isporučio strani proizvodač.

"Nakon dobijanja svih neophodnih sertifikata iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, petovalentna vakcina se isporučuje zavodima za javno zdravlje po utvrđenom planu raspodele. Za dalje kontinuirano snabdevanje čekamo stranog proizvodača koji kasni sa isporukom", navode u ovoj ustanovi.

Kombinovane petovalentne vakcine se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize. Do ove godine deca su vakcinisana o trošku RFZO-a trovalentnom "Torlakovom" vakcinom (poznatom kao Di Te Per - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), koja je zahtevala da se prime još dve dodatne komponente: hemofilus influenca tip B (HIB) i OPV vakcina protiv dečije paralize, dok su roditelji petovalentnu vakcinu mogli da kupe.

RFZO je, podsećamo, kao glavni razlog što petovalentne vakcine o njihovom trošku nisu bile obezbeđene za prošlu godinu, kako je bilo najavljivano, naveo da je prvi tender za njihovu nabavku raspisao u januaru, kada su dva jedina proizvođača, Sanofi Paster i Glakso, poslali dopis da u 2014. ne mogu da obezbede količine vakcina koje su potrebne Srbiji, uz napomenu da na svetskom tržištu vlada nestašica.

Planirana je vakcinacija dece od navršena dva meseca života (deca rođena nakon 1. novembra 2014. godine), kao i dece kod koje je iz opravdanih medicinskih razloga privremeno odložena, a rođena su pre 1. novembra 2014, objavljeno je na sajtu "Batuta".

  • 15.01.2015 10:46
    Vlada pod hitno da uvede mere za smanjenje nataliteta! Zar da dozvolimo da nam deca budu nevakcinisana?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija