Končita Vurst proglašena za srpsku gej ikonu

Glasanje za srpsku gej ikonu koju su organizovali "GayEcho" portal i "IDAHO Beograd" pokazalo je da je Končita Vurst proglašena "srpskom gej ikonom".
Glasanje za srpsku gej ikonu koju su organizovali "GayEcho" portal i "IDAHO Beograd" pokazalo je da je Končita Vurst proglašena "srpskom gej ikonom".

Izbor za gej ikonu održava se svake godine, počevši od 2009. godine na "GayEcho" portalu. Ovog puta glasalo je ukupno 2166 ljudi, a pobednica Evrovizije je osvojila ubedljivih 36 odsto glasova.

"Končita Vurst, iako je jedina nominovana koja nije sa naših prostora, nominovana je za ovu titulu zbog uticaja koji je njen nastup na Evroviziji imao na srpsku javnost i ohrabrenje koje je poslala gej populaciji širom sveta, pa i u Srbiji. Njen nastup je neadekvatno komentarisan od strane RTS, njena brada i izgled bili su danima komentarisani na društvenim mrežama u Srbiji, optužena je od strane Amfilohija Radovića da je izazvala poplave u Srbiji, Bane Mojičević nije želeo da obuče haljinu i zaliči na Končitu u serijalu "Tvoje lice zvuči poznato", Novak Đoković ju je nominovao za "ledeni izazov", svoju prvu naslovnu stranu imala je u srpskom gej magazinu "Optimist"...", navodi razloge za nominaciju Končite Predrag Azdejković iz Gej lezbejskog info centra.

Na drugom mestu našla se pevačica Kristina Kovač sa 16 odsto glasova. Među ostalim nominovanima bili su i dve devojke koje su se ljubile i obeležile beogradsku gej paradu, Marija Šerifović, NN lice koje je osvetlilo Palatu Albanije, Andreja Pejić, Novak Đoković, Saša Mirković, Dragan Šormaz, Slobodan Beštić...

Predrag Azdejković za 021.rs objašnjava da je svako od pomenutih osoba na listi imao veoma dobar razlog da bude nominovan, s obzirom na to da je koncept ovogodišnjeg izbora za gej ikonu godine bio zapravo isticanje događaja i pojedinaca koji su obeležili LGBT zajednicu u protekloj godini.

"Među nominovanima je čuveni grafit Joda, koji je bio po celom Beogradu i propagirao negativan koncept "strah rađa nasilje" prema propadnicima LGBT populacije. Tu su se našle i dve devojke čiji je javni poljubac na paradi postao simbol gej sloboda i prošlogodišnje parade uopšte. Zatim NN lice koje je uoči parade duginim bojama osvetlilo Palatu Albaniju, što nam je baš dalo vetar u leđa. Na listi je i Rajka, aktivistkinja organizacije "Egal", koja se bori se za transrodna i transseksualna prava, kao i "Executive group" kao jedna od retkih kompanija koje su javno na Tviteru i Fejsbuku podržale održavanje gej parade", kaže Azdejković.

On dalje objašnjava da se drugoplasirana Kristina Kovač našla na listi jer je jedna od retkih javnih osoba koja se veoma oštro i agresivno zalagala za LGBT prava i pozivala ostale javne ličnosti da urade isto. Saša Mirković je svoje mesto na listi zaslužio jer je inicirao festival "Zona tolerancije", koji je trebao da bude održan u maju u Zaječaru.

"Dragan Šormaz je u Skupštini Srbije imao jedan odličan govor koji se ticao LGBT prava. On je tada kao tradicionalni pravoslavni heteroseksualac dao snažne argumente zašto treba podržati LGBT populaciju, a takođe je dao i snažnu kritiku crtkve koja postane vrlo aktivna uvek kada LGBT populacija pokuša da se bori za svoja prava", kaže Azdejković.

Na listi su se našli još i glumac Slobodan Beštić, koji ima ulogu u monodrami "Šarlota", gde glumi berlinskog transvestita Šarlota fon Malsdorf, koja se i dan danas igra u Ustanovi Kulture Parobrod. Za kraj, naravno tu su i Marija Šerifović, koja je i dalje jedina javna gej osoba u Srbiji, kao i Novak Đoković, koji često imitira žene i tom prilikom nosi perike i time se na neki sebi svojstven način bori za LGBT prava. (Gordana Ćosić)

  • 17.01.2015 13:05
    Nagradno pitanje za sve gej aktiviste:

    U koju kategoriju LGBT stavljate dotičnog?

    L nije nikako, valjda se slažemo!?
    G može da bude ali čemu onda cross-dressing foliranje?
    B može da bude, ali opet čemu onda cross-dressing foliranje?
    T NIKAKO ne može da bude. Ako je žena "zarobljena" u telu muškarca čemu onda brada??? To baš i nije neka ženstvena osobina!

    Znači da je jedna obična peder*ina koji je smislio dobar način da bude popularan i zaradi pare. Kako vam je ikona onaj koji koristi vaše probleme za sopstvene interese? Gde je tu vaše dobro? Njegovo je izvesno!

    Zar ste stvarno toliko glupi? Nije ni čudo ko vam "rukovodi"!
  • maestro

    16.01.2015 21:37
    ...
    O Jolanda Jolanda, sreco moja brkata!!! :)))
  • grk

    16.01.2015 21:01
    Ah, Lidija, Lidija...
    Kad dignes koju Nedinu zensku, javi se. Taman mi takve dve trebaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija