Uporedne analize hrane u Srbiji nisu rađene šest godina

Poslednja uporedna ispitivanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti namirnica u Srbiji urađena su pre šest godina.
Poslednja uporedna ispitivanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti namirnica u Srbiji urađena su pre šest godina i zasad nema najava da će ovakvih kontrola uskoro biti, bez obzira na sve veće probleme sa hranom na našem tržištu.

To je jedan od razloga zašto potrošači u Srbiji ne znaju kakav je sadržaj viršli, pašteta i salama i da li u njima završava "mesni otpad", kog su 35.000 tona uvezli prošle godine najveći proizvođači mesnih prerađevina.

Ovakve analize, kako tvrde u udruženjima potrošača, bile su jedina prava informacija koja je preko medija stizala do kupca o tome koji proizvođač je nudio pokvarene ili nekvalitetne namirnice.

Udruženja potrošača naglašavaju da nikako od države ne mogu da iskamče sredstva za ovakva ispitivanja, dok se veliki novac troši na projekte nebitne kupcima. U Ministarstvu trgovine kažu da je u budžetu za 2015. predviđeno 15 miliona dinara za finansiranje programa udruženja potrošača.

"Ta sredstva se dele na osnovu konkursa, radi jačanja kapaciteta tih udruženja i podrške u njihovom pružanju saveta i pravne pomoći potrošačima, kao i u zastupanju potrošača u sudskim i vansudskim postupcima", kaže za "Novosti" Vesna Novaković, pomoćnica ministra trgovine Srbije. "Ministarstvo će u razgovoru sa predstavnicima udruženja za zaštitu potrošača razmotriti prioritetne oblasti u kojima će biti finansirane aktivnosti udruženja za zaštitu potrošača, uključujući i sprovođenje nezavisnih uporednih ispitivanja hrane."

Goran Papović, iz Nacionalne organizacije potrošača, kaže da "uporednih analiza po slučajnom uzorku nije bilo šest godina na našem tržištu". "Tako bi se znalo da li ono što piše na deklaraciji na primer kobasice, jogurta ili kačkavalja zaista i odgovara sadržaju tog proizvoda ili su pak umanjeni najvažniji sastojci. Kad god smo pokušali da dobijemo sredstva za dodatne kontrole, što nam po zakonu sleduje, država nija bila u mogućnosti da nam da. Rečeno nam je da će te kontrole da se ubuduće rade zajednički, ali nažalost, do toga nije došlo. Postoje lobiji kojima to ne odgovara."

Petar Bogosavljević, iz Pokreta potrošača, kaže da su poslednjih godina izdvojena značajna sredstva za zaštitu potrošača u Srbiji. Ona su usmeravana na finansiranje državnih i od države zavisnih organizacija potrošača, za manje bitne projekte.

"Program uporednog ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta životnih namirnica stopiran je 2010. godine", kaže Bogosavljević. "Imali smo velike pritiske raznih lobija i proizvođača da nam se ukinu sredstva za kontrolu namirnica. Razumljivo, jer su nakon naših analaza imali veliki pad prometa robe koja se pokazala loše na ocenjivanju."

Veterinarski inspektori su u decembru 2014. godine uradili 775 vanrednih službenih kontrola, tokom kojih su utvrdili 135 neusaglašenosti, doneli 107 rešenja i podneli 47 prijava nadležnom sudu zbog kršenja Zakona o bezbednosti hrane. U istom periodu, zbog nebezbednosti po potrošače, isključeno je iz prometa i neškodljivo uništeno 3.548 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 2.797 litara mleka i proizvoda od mleka.

  • novosađanin

    18.01.2015 06:08
    predragg
    Ovaj čitalac je u pravu. Lično sam na carini video kako akreditovana laboratorija uzima uzorke (istina profesionalno i po proceduri),ali vlasnik te laboratorije je ujedno i proizvođač u N. Sadu i svi ga znaju. Sada se postavlja pitanje, da li bi laborant potpisao nešto što bi velikom gazdi donelo troškove, da uvežene sirovine 3. kategorije ne odgovaraju za ljudsku ishranu. Naravno, da ne bi. Zato je važna državna nezavisna laboratorija, koja bi kontrolisala sve što je vezanao za ljudku ishranu i zdravlje.
  • Vet. Inspekcija

    17.01.2015 09:19
    Novi Sad
    do pre par godina veterinarski inspektori u b.m. pupina u novom sadu nisu znali da postoje racunari. kancelarije su im izgledale kao onoga dana kad je umro drug tito.

    a desetinama puta po pozivu nisu mogli da izidju na teren pravdajuci se da nisu dobili benzin za taj dan ili nedlju. tako da sam isto toliko puta morao da ih sacekuje, odvozim i dovozim.

    njih nema dovoljn ni za jednu prosirenu seosku mesnu zajednicu a kamoli grad, pokrajinu i republiku.

    nekih knjiskih pacova ima toliko da na vratima kancelarije sa tri stola stoji deset imena a sa druge strane ih nema tamo gde moraju da budu.

    nista bez mafijevica - zar ne ???
  • Observer

    17.01.2015 08:10
    Spinovanje
    Članak sam sebe demantuje, jer u zaklučku govori o rezultatima vanrednog pregleda vet. inspekcije. Ne zaboravimo da su redovne aktivnosti vet. inspekcije puno obimnije od navedenog. Radi se ugl o preventivnom delovanju, a svoje obaveze po Zakonu o bezbednosti hrane i pratećim propisima moraju da izvršavaju i sami proizvođači. Uporedne analize su "Hleb preko pogače". Svaki potrošač, pa i Udruženja, mogu kupljenu namirnicu poslati na analizu o svom trošku.Da zaključim da Udruženjima niko ne smeta da osnivaju svoje vlastite fondove, kad se već toliko brinu o kvalitetu namirnica. I ja bih da jedem hranu sa salaša, ali gospodo sa asfalta, ne može i salaš i soliter u isto vreme !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija