Ombudsman: Vojni špijuni prisluškuju sudije, opoziciju...

Zaštitnik građana optužio je Vojnobezbednosnu agenciju da bez odluke suda špijunira stranke, lidere sindikata i sudije. U VBA navode da im "nije jasno šta je obmudsman hteo da kaže".

Zaštitnik građana Saša Janković optužio je Vojnobezbednosnu agenciju da bez odluke suda špijunira političke stranke, lidere sindikata i pojedine sudije.

- Postoje saznanja da se VBA bavi radom nekih političkih partija, aktivnostima nekih sindikata, da je bilo zadiranja u sadržinu komunikacija bez odluke suda i upravo to je trebalo da bude provereno u kontroli krajem prošle godine - rekao je Janković. Ombudsman je u NIN-u optužio vojnu bezbednost da prisluškuje bez naloga suda, ali i da štiti visoke vojne oficire umešane u korupciju koje umesto u zatvor šalje u penziju.

Janković iznosi i sumnje da je VBA obrađivala i visoke državne funkcionere van Vojske Srbije i optužuje ih da su odgovorni za milionsku štetu u aferi "pancir"” (nabavka opreme od firme "Mile Dragić"). Janković za "Blic" nije želeo da odgovori kako je došao do ovih saznanja, rekavši samo da je zbog ovih informacija planirao da obavi kontrolu VBA, ali je od toga odustao zbog "opstrukcija iz Ministarstva odbrane". - Za sada sam dovoljno rekao - odgovorio je Janković.

Međutim, ovaj list saznaje da se "bavljenje" sindikatima, njihovim vođama, političkim strankama i sudijama od strane VBA, o čemu govori Janković, ne odnosi samo na prisluškivanje. Reč je i o praćenju i uzimanju telefonskih listinga.

Niko od zvaničnika VBA nije želeo pod imenom da govori za taj list o optužbama koje je Janković izneo, ali navode da im "nije jasno šta je obmudsman hteo da kaže". Oni objašnjavaju da je sukob sa Jankovićem izbio jer mu VBA nije dostavila tražene podatke o događajima tokom Parade ponosa, kada je došlo do sukoba pripadnika Vojske iz obezbeđenja brata premijera Srbije i Žandarmerije.

- Jankovića smo uputili na tužioca kome smo dali dokaze koje smo sakupili i on nam se više nije obraćao. Ne znamo ko se žalio na VBA, ali za sve o kojima se prikupljaju podaci postoje nalozi suda. Iznenađeni smo da je Janković izašao u javnost sa ovakvim optužbama, a da prethodno kod nas te navode nije proverio - kažu u VBA. Ministar odbrane Bratislav Gašić nije imao komentar na optužbe Jankovića. Jedino što je rekao jeste da ga je "sramota da komentariše saopštenje zaštitnika građana".

Opozicija se ućutkuje, službe zloupotrebljavaju...

S druge strane, poslanik Nove stranke i bivši premijer Zoran Živković nema dilemu da je on jedan od političara koje prati VBA. - Ovo je državni udar, ali ne u pravom smislu te reči jer nisu ukinute državne institucije, već su one degradirane. Opozicija se ućutkuje, službe zloupotrebljavaju, smenjuju se prodemokratski kadrovi u MUP i sve to stvara atmosferu državnog udara - kaže Živković.

Prema rečima Branka Ružića iz SPS-a, važno je da svaka institucija radi svoj posao. - Uveren sam da zaštitnik građana radi svoj posao u skladu sa zakonom, nadam se i da VBA ne prelazi svoj delokrug aktivnosti. Lično, ne plašim se toga imajući u vidu da sam duži niz godina bezbednosno interesantan - kaže Ružić.

  • master

    17.01.2015 10:54
    prevaranti
    Bar da prisluskuju u interesu gradjana,naprotiv oni prisluskuju da bi zastitili bitange i prevarante i zataskali istinu.Sve je naopako u ovoj zemlji,zbog toga i toliko bede i nepravde.Podrska gos. Jankovicu zato sto govori istinu,na zalost gradjani su sami krivi za sve sto im se desava,zato sto vide a cute,a takvi njima najvise i odgovaraju.Svako mulja u zavisnosti od svojih mogucnosti,pa je zbog toga malo onih koji bi stvarno da uticu na pormene,a to je prevarantsko pijavicki sistem i nametnuo sa namerom da lakse vlada muze i uziva na laznim obecanjima i hvalospevima.
  • 17.01.2015 10:29
    Da razmislimo
    pre nego što prihvatimo naklapanja o zapadnoj "demokratiji". Znate, to su oni koje je Snouded "provalio"!
    Prvo, ko se u Srbiji bavi politikom? Pa zar ne vidite po silnim preletačima, lopovima, kriminalcima, nestručnim ljudima, kupcima diploma i doktorata...?
    Neko to mora da kontroliše, pa makar i prešao granicu "pristojnosti"!
  • Podbarac

    17.01.2015 09:50
    Počelo predizborno "ćutanje"
    Malo poranilo, ali zato kanda krenulo na veliko.
    E sad dal se neko stvarno prisluškije i prati nezakonito - to me i ne bi čudilo. To je navika na ovim prostorima: Kako ko dođe na vlast hoće da zna šta oni drugi muljaju, a obaška sa vlašću dobije službene resurse na raspolaganje. I tako to još od pokojnog maršala. Mal te ne iste službe, isti ljudi ili njina deca. Tolko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija